1 Ostatnio edytowany przez tEDDYbOAR (2016-04-11 10:47:27)

Atari 7800 Flash Cart

512kB Flash ROM
512kB SRAM

XILINX XC9572XL

- współpracuje z a78-simple-epi (klawiatura + aspeqt przez port joy'a)

- rejestr sprzętowy zgodny z XBOARD ($0470 XCTRL)
- emulacja bankownia ROM: obrazy 7804,7808,7816,7832,7848,78S4,78SG,78S9,78XM ($0471 BSCTRL)

- tryb developerski tylko w wersji z 512kB SRAM - obraz ładowany jest do pamięci RAM co pozwala zaoszczędzić czas i przedłużyć żywotność Flash'a. dodatkowo opcja ładowania handlerów w obszar $3000-$3FFF z indywidualnym 2kB RAM ($1000-$17FF). Najprostszym pzykładem handlera jest High Score Cart (HSC), ale jego miejsce może zająć równie dobrze DOS albo interpreter Basic'a

BIOS zawiera podstawowe aplikacje: bootstrap, bios updater, rom flasher, rom picker, ram loader(tylko z 512kB SRAM), tiny monitor

bios updater i flasher działają w trybie hotswap -  można na włączonej konsoli wyciągnąć carta i po wymianie pamięci flash zaprogramować go w konsoli.

aktualizacja XLINX'a mam nadzieje nie będzie potrzebna, ale jest możliwa przez XLINX Platform Cable

bootstrap wykrywa konfiguracje carta i wyświetla tylko dostępne opcje - do wszystkie wersji a78flashcarta jedna paczka wsadów (XILINX, ROM)

dodatkowo ROMbuilder na pc'ta dla lubiących odkurzyć programator :)

pliki i źródła jak w przypadku pozostałych projektów na GitHub'ie

https://github.com/tdididit/a78-flashcart

wersja "plus" ma dodatkową podstawkę dla POKEY'a i jest zgodna z XBOARD i XM (POKEY mapowany jest w obszar $045x, dodatkowo po aktywowaniu bitu w rejestrze XCTRL w obszarze $400x)

https://github.com/tdididit/a78-flashcartplus

a78-flashcart
----------------
001. zostaje u mnie
002. JVAS -Węgry
003. Gambler172 - Niemcy

a78-flashcartplus
---------------------
001. zostaje u mnie
002. Voy - Polska
003. hsimpson - Polska
004. Sikor - Polska
005. rj1307 - Polska
006. Cieplik - Polska
007. Cieplik -Polska

... kolejny batch PW

Post's attachments

a78-flashcart-bottom.jpg 383.48 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

a78-flashcart-sch.png 44.39 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

a78-flashcart-top.jpg 427.62 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Takich dwóch jak nas trzech to niema ani jednego.

2

MEGA SZACUN ! serio !

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

3

@lotharek: dzięki Przemek, pochlebiasz mi :)

Hardware dla konsolek to nic w porównaniu z Twoimi "ludwikami" dla a8.

W moich ostanich projektach 80% pracy to software i pojemne CPLD :P

Pozdrawiam, mam nadzieje że wystarczy POKEY'ów z Twojego stoku dla wszystkich ;)

4

Tyle że Lotharek odpowiada za sprzedaż, nie inżynierę :)

Ale w sumie możecie się dogadać, chociaż pewnie już to zrobiliście.

.: miejsce na twoją reklamę :.

5 Ostatnio edytowany przez tEDDYbOAR (2016-03-21 21:45:24)

@skrzyp: nie ważne kto za co odpowiada, ważne jak to komuś wychodzi ;)

aktualizacja plików a78-flashcart-plus

Post's attachments

a78-flashcart-plus-bottom.jpg 252.34 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

a78-flashcart-plus-sch.png 51.8 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

a78-flashcart-plus-top.jpg 284.22 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

6

Kupując komputer firmy Dell w sklepie Saturn za niezawodność produktu chwalisz firmę Dell, czy Saturn? :)

7 Ostatnio edytowany przez tEDDYbOAR (2016-03-21 22:13:49)

trolujesz :) ma w ofercie mase dobrego sprzętu o który 5 lat temu trzeba się było prosić ;)
nie słyszałem też żeby ktoś się skarżył na jakość, a za nią chyba też ktoś odpowiada :)

btw, Wole swojego klona Alienware :) Spaliłem raz GPU ale przez Dying Light w pełnym słońcu :D
Do Saturna nie zaglądam ani na szper który tam sprzedają :D

8

Ale ja nie trolluję w sensie, że sprzęt który sprzedaje Lotharek jest zły. Bo jest dobry, sam kupuję.
Sęk w tym, że pan Lotharek w większości skupuje gotowe rozwiązania sprzętowe od innych ludzi, po czym produkuje je na swoich liniach montażowych, a wszyscy myślą, że to on sam je zaprojektował i "tymi rencyma" wyprodukował :)

A informacja o autorze projektu zwykle jest malutkim druczkiem na dole strony, a Hameryka zwykle poniżej "Price" nie zagląda…

9

Ja nie widzę w tym nic złego :)
Czy zdajesz sobie sprawę ile niemądrych ludzi musi mieszkać w Hameryce?
Jako autor ukrywający się za "małym drukiem" jesteś bezpieczny od bombardowania ich niemądrymi pytaniami :)

Mnie do ostatnio opublikowanych projektów zmotywowali ci niemądrzy Hamerykanie.... powiedzieli że nie dam rady ;)
Cóż począć, jestem Polakiem.

10

[update]

właśnie dostałem potwierdzenie, że skośny brat wysłał a78-flashcart+ (ostatni projekt z serii)

11

Jakbyś może kiedyś w swojej wspaniałości robił karta do GB/GBC >=8MBit + >=1MBit SRAM to ja zgłaszam zainteresowanie :)
Bo nie potrzebuję jakiegoś superwypasionego, a LSDJ trzeba gdzieś wrzucić…

12

kilka nowych projektów wisi na tapecie :) konsole Atari za długo były zaniedbywane -

13

Super projekty !!

btw. powstało coś do 5200 podłączane pod złącze J2 ?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ … ard-FR.jpg

"wszystko się kiedyś kończy......."

14

jak masz jakieś propozycje chętnie zbuduje :)

jeżeli dobrze pamiętam 7800 adapter był podłączany do gniazda rozszerzeń
narazie mam dylemat -  czy kupić 5200 na ebayu za kosmiczny pieniądz, czy zbudować klona 5200 PAL (ANTIC'a i GTIA mam tylko PAL)

15

A i owszem... Taki Dragon Cart (sieciówka) - wersja na A8, na 5200 i 7800. Marzy mi się gra niezależna od sprzętu (aby Atari), w którą można by popykać w sieci. Najlepiej jakby całą komunikację w sieci załatwiał sam cart - wtedy zostaje tylko logika gry plus prosta komunikacja.

Sikor umarł...

16

Witam,
jestem chętny na 1 szt. a78-flashcart.
Dzięki.
Pozdrawiam.

17 Ostatnio edytowany przez tEDDYbOAR (2016-03-30 10:17:01)

Dotarły laminaty wersji bez pokeya :)

W załączniku pierwszy poskładany na szybko :P

Post's attachments

a78-flashcart-foto.jpg 58.46 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

a78-flashcart-foto2.jpg 62.27 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

18

a78-flashcartplus, raz proszę :)

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

19 Ostatnio edytowany przez mono (2016-03-30 11:05:25)

Poprosiłbym 1x a78-flashcartplus (z POKEY-em).

Ponieważ nie miałem nigdy do czynienia z Atari7800 (miałem tylko jako user - wkładam arta i odpalam konsolę), to zapytałbym:
1. W jaki sposób mógłbym sobie na a78 pisać programy i je uruchamiać?
2. Czy tryb deweloperski działa jak takie SIO2PC na Atari XL/XE (czyli czy mam stałe połączenie z PC i mogę sobie w tym rozwiązaniu podmieniać zawartość carta bez wachlowania nośnikami)?
3. Z jakim oprogramowaniem to współpracuje?

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

20

ad.1 na przykład MADS, powoli zacznę udostępniać kolejne elementy mojej biblioteki w ramach pojektu a78-framework

ad.2 do trybu devloperskiego potrzebny jest simple-epi (interfejs klawiatury i SIO na porcie joya), karty które oferuje to wersja z 512kB RAM i emulacja ROM z zachowniem zgodności z XM (128kB XRAM) jest możliwa.
emulacja HSC też jest możliwa w formie doładowywanego handlera, ale podtrzymanie pamięci HSC będzie dostępne tylko w a78-simplexm, który się właśnie dociera - kiedy będzie gotowy czas pokaże

Możesz też sobie wzucić do romu ulubione tytuły.
Cart jest flashowalny - źródła podstawowych fukcji obsługi carta znajdą się we frameworku.

ad3. aspeqt w tybie katalogu na PC, na 7800 każda aplikacja którą napiszesz ;)

21

A czy można by w takim razie poprosić też to a78-simple-epi?
Czy to będzie już zmontowane i gotowe do użycia, czy trzeba będzie sobie polutować?

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

22

poskładanane i przetestowane :)

23

Pytanie natury technicznej: jak z walidacją kodów dla konsol NTSC? To duży problem?
(poczytałem nieco i doczytałem się, że konsole NTSC takiej walidacji wymagają, a PAL - nie). Oczywiście to pytanie ogólne - szczegóły w późniejszym czasie prywatnie, jak zajdzie potrzeba ;)

Sikor umarł...

24

jest generator sygnatur / ja z automatu podpisuje wszystkie swoje binarki plus detekcja trybu i DDL NTSC z dodatkowymi liniami dla PAL. Wtedy binarka jest REGION FREE - oczywiście dochodzą jeszcze indywidualne palety bo tutaj też jest różnica i będę musiał pomyśleć nad uniwersalną odgrywaczką dla POKEY'a

25

czoł(gi)em, jakieś postępy od końca marca?
Chciałem się też upewnić że zamówienia złożone powyżej są aktualne, konkretnie:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 86#p218886

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--