Po paru godzinach spędzonych nad dziwnie zachowującym się 600XL wyposażonym w nowe rozszerzenie 4MB, udało mi się ustalić, że mikroprocesor W65C816 jest zasadniczo niekompatybilny z Atari i fakt, że zazwyczaj działa, należy przypisać szczęściu. Potencjalnie jednak może to być źródłem problemów, więc wypada sprawę opisać.
W65C816 jest układem wykonanym w technologii CMOS i przystosowanym do szerokiego zakresu napięć zasilających. Stąd też wejściowy poziom przełączania pomiędzy stanem niskim a wysokim znajduje się mniej więcej w połowie napięcia zasilającego, czyli ok. 2.5V. W każdym razie według specyfikacji, przy zasilaniu 5V, napięcie wejściowe w stanie wysokim powinno wynosić przynajmniej 4V (0.8xVCC). To więcej niż minimalne napięcie wyjściowe w stanie wysokim układów TTL.
Jeśli mimo to W65C816 włożony do Atari działa, to dlatego, że minimalne napięcie wyjściowe układów ASIC w Atari (ANTIC, GTIA, POKEY) w stanie wysokim wynosi 2.8V a typowo jest jeszcze o ok. 1V wyższe. Układy TTL (w serii XL dostarczają PHI0 i RST) także dają na wyjściu z reguły ok. 3,5V, zatem więcej niż faktyczny poziom przełączania procesora. Pamięci też niekoniecznie muszą być krytyczne, w każdym razie da się je wymienić na wersje CMOS. Główne źródło problemów tkwi w układach PIA, w których typowe napięcie w stanie wysokim jest niższe niż 3V, a w niektórych egzemplarzach
nie przekracza 2.5V. W dodatku bufory są raczej słabe, więc dość wolno narasta i w przypadku większego obciążenia pojemnościowego i/lub pojawienia się nawet niewielkich zakłóceń, nie zdoła przełączyć wejść W65C816. Układy, w których tą cechę zaobserwowałem, są wyprodukowane przez Synertek i noszą oznaczenie P6520A i SY6520/SY6820. Układy firmy Rockwell, które sprawdziłem, wyglądają nieco lepiej, bo dają prawie 3V. Układów innych firm (spotkać można Motorole MC6820, Hitachi HD68B21 i pewnie jeszcze jakieś) nie badałem.
W przypadku pojawienia się problemów ze stabilnością systemu wyposażonego w 65C816, zwłaszcza jeśli towarzyszą mu liczne rozszerzenia, warto na to zwrócić uwagę. Wymiana PIA na inny egzemplarz może sytuację poprawić.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.