Chyba (w końcu !) doszedłem do ładu z tym całym majdanem. Otóż okazuje się i jest to nawet gdzieś napisane w instrukcji (po germańsku), że wcale nie jest dobrze, jak wszystkie gale są szybsze niż zalecane 15ns. Udało mi się nabyć 7ns i takie Wam wstawiałem, co jak się później okazało nie jest zbyt szczęśliwym posunięciem. Ot i moje obserwacje:
a) sam pak z 7ns działa dobrze i nie ma się do czego przyczepić
b) pak + frak, tutaj zaczynają się schody. Zasadniczo działa, choć frak ma problemy z większą ilością pamięci niż 16MB. Na 16 chodzi dobrze, powyżej nie jest w stanie prawidłowo rozpoznać ilości pamięci, testowałem kilka par simm'ów po 2x16 i 32 i czasami rozpoznawał dobrze, ale sporadycznie i nie było to stabilne.
c) pak, frak + pupla wszystko na 7ns. Tu jest jeszcze gorzej. Jeżeli pupla jest na 7ns komputer nie "zaskakuje" po włączeniu, konieczny jest reset i dopiero mamy obraz (gdy pupla jest na 15ns, reset nie jest konieczny). Stabilność żadna, frak wariuje z ilością pamięci tt-ram.
Po dorzuceniu do tego zestawu panther'y można włosy z głowy rwać.
Aktualnie udało mi się (mam taką nadzieję, odpukać) uzyskać stabilną (hmm...) całość:
- pak, wszystkie gale na 15
- frak, wszystkie na 7
- pupla, 7 (konieczny reset za pierwszym razem)
- panther na 7, ale zamontowany "pod" pupla (brak zworki j1 na pupla). Kolejność od płyty: panther, pupla, pak, frak.
Gdy montuję panther "nad" pupla to komp niby działa, ale na teście tt-ram krzaki i pokazuje 8 lub 11 lub 14MB zamiast 64.
Czekam teraz na gale 15ns i sprawdzę, aby się upewnić.
Po prostu podeślę Wan gale na PAK-a w wersji 15ns.
Wszystko co opisałem dzieje się u mnie na płytach MegaST. Może na innych jest inaczej.
Było miło :) Do widzenia.