51

Natenczas, po mojemu TD będzie walić w diodę w przerwaniach. I żarówka po oczach. Takie rozwiązanie może kiedyś fajne, nie da dzisiaj rady. Nie jestem elektronikiem i się nie znam, ale czytam schematy i tak mi ta dioda chce migać.

Niech się wypowiedzą teoretycznie elektronicy. Mnie z analizy wygląda, że dupa: migawka.

Reasumując: dioda led dla ramdysku: tylko jako ciekawostka. Przy Sparcie - tylko przeszkadzać będzie.

52

Reasumując ;)

A po mojemu, to sprawdziłem w praktyce i wynika z tego, że: teraz sprawdziłem i TD nie powoduje reakcji na portB, nic nie miga.

Kontakt: pin@usdk.pl

53

To z punktu widzenia schematu nie jest możliwe.

Albo masz inaczej podpięte, albo operujesz innym sprzętem.

54 Ostatnio edytowany przez Pin (2016-02-26 22:52:27)

z punktu widzenia realnego rozwiązania, które opisałem 5 postów powyżej całość działa tak, jak 3 posty powyżej ;) Nie zamierzam do tego zagadnienia dorabiać zbędnych ideologii ;)

55

Pin, taki led jest okej, gdyby był wyświetlaczem 7-segmentowym jak w IBM :PC i wyświetlał numer banku. Wtedy biorę w ciemno.
Dioda za to mogłaby być do aktywności PBI i SIO, ale idąc tym krokiem możemy sobie zrobić bardzo prosto z Atari coś takiego:

http://www.blinkenlights.nl/images/blinkenlights-big.jpeg

.: miejsce na twoją reklamę :.

56

Heh, w latach 90tych, jak diody modne były, ludzie mieli po kilkadziesiąt diód na obudowie :).
Ja sam mam diodę na EXT ram (montowana przez Jera) - zaraz obok zasilania się świeci jak trzeba.
I sobie chwalę tą koncepcję.

57

Przy TD Line dioda powinna się zapalać na b. krótki moment dwa razy na sekundę. Całkiem możliwe, że robi to, ale nie da się tego zauważyć.

KMK
? HEX$(6670358)

58

drac030 napisał/a:

Całkiem możliwe, że robi to, ale nie da się tego zauważyć.

ani na trzeźwo, ani po pijaku nie jestem w stanie stwierdzić tego faktu ;)

59

Być może dlatego, że ten "b. krótki moment" to są dziesięciotysięczne części sekundy ;)

KMK
? HEX$(6670358)

60

Jak te diody zrobiły się popularne (czyli wspomniane wcześniej lata 90te), zaczęły się również eksperymenty.
Wychodziło, że przeciętny scenowiec zauważa mrugnięcie diody jeśli ono trwa około 1/2-1/3 ramki lub dłużej.