1

Witam, może temat nie w odpowiedniej kategorii, ale nie znalazłem działu pomoc. Moje pytanie brzmi czy wszystkie oryginalne gry wczytają się do mojego Atari 65xe lub 800xe ze stacji dysków 1050, pytam ponieważ googlowałem troszkę i wyczytałem że stacja Atari 1050 posiada gęstość SD = 90k na stronę dyskietki oraz ED = 130k na stronę dyskietki a np stacja XF551 posiada gęstość DD = 180 KB na stronę dyskietki. Chodzi mi oto czy producenci gier nie wydawali ich np w gęstości DD której stacja Atari 1050 do (którą zamierzam zakupić) nie będzie mogła obsłużyć.

Za pomoc z góry dzięki

2

Co to znaczy oryginalne gry? Stare tak, o ile nie wymagają rozszerzonego RAM-u (130XE). Nowe niekoniecznie. Np. nie wczytasz Duszpasterza Jana Rzygonia.

Do stacji 1050 są przeróbki pozwalające na korzystanie z DD.

3 Ostatnio edytowany przez syscall (2016-02-07 16:08:02)

99% oryginalnych gier jest w SD/ED wiec pojda na 1050 bez przerobek.
Osobiscie nie znam zadnej gry oryginalnej na DD. Choc pewnie istnieja.

ps. oryginalna w rozumieniu wydana na dyskietce a nie w postaci pliku ATR

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021