skofrant napisał/a:Odświeżę temat:
Mam pytanie do Ultimate 1mb.
Czy jest możliwość samemu złożenia tego rozszerzenia? Autor udostępnił może projekt? bo w sieci znalazłem tylko informacje, że można je kupić u Lotharka.
Pytam oczywiście z ciekawości...
Cześć Skofrant!
Wg oświadczenia producenta, firma Lotharek jest właścicielem autorskich praw majątkowych do projektu, które zostały mu przekazane na przez autora projektu. Nieznane są szczegóły umowy czy jest to umowa licencyjna czy umowa o dzieło.
W świetle powyższego, mimo, że niegdyś projekt był opublikowany, autor postanowił go sprzedać, producent zakupić na wyłączność do produkcji. Odpowiadając na Twoje pytanie, nie jest to projekt open source i nie możesz używać tego projektu na polach eksploatacji innych niż uzyskanych od obecnego właściciela majątkowych praw autorskich.
Mówiąc wprost, to że kiedyś coś zostało udostępnione, dzisiaj nie ma żadnego znaczenia. Projekt możesz kupić na stronie Lotharka. Jest dobrze wykonany, supportowany, serwisowany, wyprodukowany na maszynie pick&place i warty ceny, za którą jest oferowany. Zwróć uwagę, że w ostatnim roku wszystko podrożało, włącznie z kulkami lodów, ale nie projektu u Lotharka.
Jeśli znajdziesz stare pliki, które umożliwią Ci złożenie takiego projektu samodzielnie, to w przypadku problemów z kompatybilnością z innymi rozwiązaniami (podobny temat w tym tygodniu z SIDE3), raczej nie będziesz mógł liczyć na support ze strony oficjalnego producenta. To jest tak jak chodzenie do zegarmistrza z repliką Roleksa. Może się skończyć nawet wezwaniem policji.
Jeśli zaczniesz budować i sprzedawać takie klony, to jest jest na to "kodeks" - nieuczciwa konkurencja i musisz dalej liczyć się z możliwymi konsekwencjami.
To jest moja interpretacja, a autor i producent U1MB mają na pewno większą wiedzę w kwestii umowy między sobą.
Osobiście zachęcam do tworzenia nowych projektów, rozwiązywania wielu jeszcze nierozwiązanych problemów. Nie trzeba się fiksować na jednym temacie, tym bardziej, że mimo że mi wszystko w U1MB pasuje, są takie osoby, które uważają, że można taki projekt poprawić lub zrobić lepszy.
Piotr
Atarowiec... inżynier elektroniki, informatyki i automatyki. Programista i przedsiębiorca.