Jeśli masz dostatecznie starą wersję PSX to dokup sobie PSIO i płyty nie będą ci potrzebne. :)
http://www.retrogamenetwork.com/2013/06 … aystation/
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Bałagan » Playstation 1
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeśli masz dostatecznie starą wersję PSX to dokup sobie PSIO i płyty nie będą ci potrzebne. :)
http://www.retrogamenetwork.com/2013/06 … aystation/
LOOOLLL - tzn mam starszą wersję konsoli z tym portem rozszerzeń, więc to nie problem
Problemem będzie zapewne dostępność "PSIO", bo z czego czytam po sieci to projekt nie jest chyba jeszcze ukończony...
No i jaka cena tego...
Chyba, że Lotharek wyprodukuje takie cóś, chętnych by pewnie było na to niemało ;)-
EDIT:
Fajne to:
https://www.youtube.com/watch?v=CbNEmO3qClo
Rozwiązanie z plikami MP3 okazało się oczywiście banałem. Konwertujemy plik MP3 do 44100Hz WAV, oraz zmieniamy w *.CUE nazwę pliku z danymi audio, np:
FILE RUNKKARI.ISO BINARY
TRACK 01 MODE2/2352
INDEX 01 00:00:00
FILE RUNKKARI.MP3 MP3
TRACK 02 AUDIO
PREGAP 00:02:00
na:
FILE RUNKKARI.ISO BINARY
TRACK 01 MODE2/2352
FILE "RUNKKARI.WAV" WAVE
TRACK 02 AUDIO
PREGAP 00:02:00
Hmmm - dziwne. Latem było kilka sztuk PSIO na brytyjskim Amazon po 10 czy 20 funtów (nie pamiętam). A że nie miałem wtedy czasu się tym bawić to pomyślałem że kupię jak będę miał czas, a teraz nie ma. buuu ;(
Wysyłam zapytanie do autora.
Sprawa druga - nie mogę sobie poradzić z tym:
http://www.pouet.net/prod.php?which=133
Wygląda to jak większość dem, czyli obraz ISO, dane WAV, jest nawet opis w pliku jak to wypalić. Jednakże owy program do wypalania płyt nie bardzo chce działać na ikspeku, a po wypaleniu płyty alkoholem zapis jest nieczytelny.
Oprócz tego nie bardzo wiem jak ruszyć produkcje, które mają po prostu EXE dla PSX'a...
EDIT:
10, czy 20 funtów to nawet przystępna cena w sumie ;)
Z tego co wiem, to ten port służył do Action Replaya też, więc podejrzewam że ma bezpośredni dostęp do pamięci. Można go też podłączyć do komputera, ale działa to tylko z developerskimi wersjami "Net Yaroze" dla niezależnych developerów / pasjonatów. Takie niebieskie i rzadkie. Nie mylić z devkitami.
Chyba, że po prostu to był "chłyt marketingoły" i niebieskie konsole nie mają żadnych magicznych mocy poza dostarczonym kablem i płytką z SDK w pudełku. Nie wypowiem się, bo nie miałem.
Jednak mała poprawka. Niestety PSIO nie jest wcale takie tanie. W przeliczeniu, to koszt około... uwaga: 425pln. Pozostanę więc na razie przy płytach CD...
Nie tylko PSIO jest na rynku, przez 20 lat na pewno musieli sobie radzić na wiele sposobów :)
Z tego co szukam, to aktualnie jest PSIO, ale jestem absolutnie pewien, że musi być co najmniej jeszcze parę opcji na odpalanie "kopii zapasowych", po prostu nie wierzę, że nic w tej materii nie wymyślili :D
A ja się zastanawiam czemu jeszcze nikt nie zrobił czegoś takiego jak HxC/Gotek ale do zastąpienia napędów CD. Karta SD i złącze jakim się normalnie przypina CD, plus soft który emuluje na nim odpowiednie sygnały. Tzn do PSX, bo do zwykłego IDE to raczej się stosuje w pełni programowe rozwiązania wirtualnych napędów.
A może ktoś coś słyszał o czymś takim?
No właśnie też mnie to dziwi - niemożliwe, żeby na tak popularny sprzęt nikt nie zrobił niczego w tym stylu, poza PSIO (które jest dość nowe). No po prostu się we łbie nie mieści.
Moze orginalne PSX i gry sa jeszcze na tyle latwo dostepne i tanie ze nikt o tym nie mysli. Bardziej by sie przydal emulator napedu CD do Jaguara.
Ano faktycznie PSX jest o 10 lat młodsze od Amigi, ST czy CPC, więc może zwyczajnie wystarczy nieco poczekać by ci co nasiąkali nim za dzieciaka znudzili się współczesnymi wynalazkami i zatęsknili do dzieciństwa, a wtedy się coś takiego pojawi. :)
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Playstation 1
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 65 zapytań