1

Witam!

Chciałem przerobić grę, która jest w internecie jedynie pod postacią pliku CAS do jakiegokolwiek formatu, który wczyta SIO2SD.

http://www.atarimania.com/game-atari-40 … _5541.html

Nie jest to pewnie najlepsza gra na Atari, ale z jakiegoś powodu kochałem ją we wczesnej młodości, więc...;)

Próbowałem użyć Mago Trans, udało mi się:

a.) zrobić WAV-a (trochę dziwny, bo jakby kilka małych programów w nim były, kilka razy był ten długi pisk startowy)
b.) zrobić jakieś dziwne pliki DAT (powstały 3 małe i jeden większy)

Nie udało mi się:

a.) zrobić XEX-a
b.) przerobić WAVa na cokolwiek innego

Może ktoś pomóc? Pozdrawiam!

2 Ostatnio edytowany przez voy (2015-12-14 20:02:22)

Te mniejsze pliki to części ładujące grę, która została napisana w Atari Basic: podprogram odczytujący obrazek w trybie 21 i wczytujący grę po wyświetleniu obrazka, sam obrazek oraz podprogram gry. Zrobiłem dwa obrazy dyskietek, czyli samą grę bez obrazka jako bootującą dyskietkę oraz podprogramy wspomniane wyżej na drugim obrazie (tu zmieniłem jedynie odwołanie z C: na D:PICTURE.DAT).

Niestety jestem za cienki na to, by zmienić procedurę w asemblerze w pierwszym podprogramie na wczytanie pliku z grą z dyskietki, więc po wczytaniu obrazka słychać próbę odczytu z magnetofonu.

Sikor, Bluki, pomożecie? :)

EDIT:
Przy pomocy jbxex 1.1 od Baktry udało mi się zrobić plik wykonywalny.

Post's attachments

Trull (boot).atr 90.02 kb, liczba pobrań: 9 (od 2015-12-14) 

Trull (test).atr 90.02 kb, liczba pobrań: 7 (od 2015-12-14) 

Trull.xex 7.33 kb, liczba pobrań: 8 (od 2015-12-14) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

3 Ostatnio edytowany przez Bluki (2015-12-14 20:48:05)

A próbowałeś użyć programu Transdisk? Może się przydać do innych gier.

4

Proszę mi przypomnieć w okolicy świąt - jak wcześniej się nie uda zrobić. W tej chwili brak czasu, ale może da się obejść część assemblerową ;)

Sikor umarł...

5

Dziękuję bardzo za pomoc! I to błyskawiczną! Podoba mi się to forum;)

Po pracy sprawdzę, jak działa na SIO2SD. I czy dziecku się spodoba;) Pozdrawiam!

6

Potwierdzam, plik XEX działa poprawnie na SIO2SD! I dziecku się podoba;) Pozdrawiam!