Pomysł, płytka i prototyp mają już trochę czasu (2014). Tak mi się przypomniało i opiszę tutaj.
Jak łatwo wydedukować, chodzi o wstawienie blittera do ST-ków, które go nie posiadają, ani też nie mają miejsca pod blitter (wszak niektóre modele 1040 mają miejsce na gniazdo PLCC).
Problem w tym, że modeli ST jest jak zajęcy w Australii. Ja walczyłem z krótkim 520ST: kilka kabelków z dodatkowymi sygnałami i niby jest OK (kartridż testowy przechodzi przez test blittera, zarówno krótki jak i długi). Tak czy siak trochę grzebania jest przy płycie. Inna sprawa że płytka jest zamontowana na procesor i przerwanie niektórych sygnałów trzeba wywołać nożykiem na płycie :) Jest również możliwość zamontowania płytki pod procesor (powinno być znacznie łatwiej). Jeszcze tego nie testowałem, gdyż nie mam takiej płyty (a w MegaST to sztuka dla sztuki, bo tam blitter już siedzi). W zależności od tego pod czy nad procesor, przekładamy dwie zworki.
Tyle w temacie blittera. Na karcie jest też złącze MegaBus jak w Mega ST. Jeszcze nie testowałem, ale zamierzam to zrobić (potrzebne dodatkowe zasilanie do karty), wszak kilka kart na MegaBus posiadam.