Potrzebuje pomocy w dobraniu dobrego amatorskiego programu do odszumiania/wygładzania/polepszania plików zgranych z dyktafonu. Po tej operacji pliki pójdą do transkrypcji na tekst. Pliki to MP3 lub WAV.
Pomożecie ? :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Bałagan » Obróbka plików audio na PC
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Potrzebuje pomocy w dobraniu dobrego amatorskiego programu do odszumiania/wygładzania/polepszania plików zgranych z dyktafonu. Po tej operacji pliki pójdą do transkrypcji na tekst. Pliki to MP3 lub WAV.
Pomożecie ? :)
Audacity.
Wiem, że zaraz znajdzie się ktoś, kto będzie wołał że Audacity to czy Audacity tamto. Ale to samo można powiedzieć o każdym programie, a z moich obserwacji akurat ten nadał się najlepiej do zadań które chcesz wykonać.
Taki topik jak na niezły troll lub flame ;)
Hmm ja się dźwiękiem nie zajmuję, ale jak coś muszę drobnego wedytować to też sięgam po Audacity.
Prosty, darmowy i na różne systemy (Win/OS X/Linux).
A na Atari to kiedyś się używało np. Merlina albo był jakiś polski ETER, ale z mp3 to nie wiem ;)
cool edit pro 2000
sox :)
Aha... szkoda że mój doktorat jeszcze w proszku... "Rekonstrukcja archiwalnych nagrań audio..." :)
Z tego co dobre.. Adobe Audition, tudzież jego przodek, wspomniany już Cool Edit. Podstawowa wada Audition... drogi jest :(
Cool Edit też był programem komercyjnym, ale na dziś to juz abandonware. Cenny, bo w Adobe Audition wyrzucili jeden bardzo pożyteczny filtr... ale on akurat nie nadaje się do tytułowego zadania.
Pozostaje więc Audacity... oraz.... Sunvox :) Sunvox to jest modułowy syntezator, ale ma bloki samplera i vorbis playera, do których można załadować zaszumione nagrania. Potem trzeba dobrać i dać w szereg parę filtrów których SunVox ma pod dostatkiem. Na koniec wpisać w trackera żeby potrzymał jedną nutkę tyle, ile trzeba i wyeksportować wynik jako wav.
Na PC ja używam Steinberg Wavelab, dostałem go w gratisie do rejestratora Pocket Track Yamaha:) bardzo dobry program:)
Cool Edit Pro 2.1 :)
tP
Ja z reguły używam z powodzeniem Adobe Audition CS6, bo jestem wrednym piratem, ale zauważyłem że darmowy Audacity jak najbardziej się nadaje. Cool Edit uważam że jest za drogi w stosunku do tego jaki jest "cool" :)
Dzięki za porady... zacznę od Audacity.
(...) Cool Edit uważam że jest za drogi w stosunku do tego jaki jest "cool" :)
Ktoś go jeszcze sprzedaje?
Dzięki za porady ... zaczęło i skończyło się na Audacity
Uwagi na przyszłość:
Brak w Polsce powszechnie dostępnego programu do transkrypcji dźwięku na tekst dla zwykłej mowy.
Odszumianie, spłaszczanie, filtrowanie, zmiana dynamiki i inne czary-mary nie zmieniają specjalnie poziomu jakości transkrypcji do tekstu
Najlepsze efekty uzyskuje się gdy poszczególne słowa są separowane czyli tak naprawdę .. dyktuje .. się .. słowo .. po .. słowie
Przećwiczyłem, że wtedy w tle może grać muzyka, ktoś może rozmawiać .. ogólnie szum tła niespecjalnie przeszkadza
Stosowanie mikrofonu "nagłownego", kierunkowego, dookólnego nie zmienia efektywności rozpoznawania
Nagrywałem nawet audycje z radia mikrofonem oddalonym od głośników i efekt był podobny mimo mizernej jakości nagrania w odsłuchu
Nagrywać należy w najlepszej jakości. Najlepiej bezstratnie. Testowałem MP3_128, MP3_256 i WAVy.
Ogólnie: trzeba dyktować. Trudno dokonywać transkrypcji tekstu mówionego tak normalnie "ciurkiem" w trakcie zwykłej rozmowy. "Zabójstwem" dla programu są polskie sz, cz, rz, ż i wszelkie syczenia/szyczenia w trakcie mowy.
Dla ciekawych: korzystałem z dyktafonu Olympus i programu Newton.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Obróbka plików audio na PC
Wygenerowano w 0.037 sekund, wykonano 38 zapytań