Tak jak obiecałem zakładam wątek z próby uruchomienia płyty od Falcona, kupionej jako elektrozłom na allegro. Tak wyglądała po odpakowaniu:
Płyta była "grzebana", i to ostro - ściągany był VIDEL i CPU, oblutowywany DSP i dużo drobnicy, gdzieniegdzie ślady rdzy, uszkodzonych kilka filtrów przy porcie joy'a, uszkodzone złącza, wyrwany wentylator, jakieś przeróbki.
Po dwóch nockach w pracy :D płyta wygląda tak:
Po umyciu i wysuszeniu usunąłem wszystkie mechanicznie uszkodzone elementy, niektóre wymieniłem. Usunąłem wszystkie niefabryczne przeróbki, wyprostowałem lub wymieniłem piny w złączach, przywróciłem fabryczne połączenia. Przyjrzałem się wylutowywanym układom - zarówno VIDEL jak i CPU miały niedolutowane nogi, niektóre byly pogięte robiąc zwarcia, zrobiłem z tym porzadek. Sprawdziłem pozostałe układy - COMBEL połowę nóg miał w powietrzu, DMA 3 piny też miał luźne, DSP dwie nogi zwarte ze sobą. Przy okazji okazało się, że generator 32MHz jedną nogę miał oderwaną od płyty głównej. Scalaki w podstawkach powyciągałem, poczyściłem piny. Wylutowałem i rozebrałem modulator, wyczyściłem blachy.
Od spodu znalazłem dwa miejsca po wyrwanych rezystorach i jedno po kondensatorze, uzupełniłem. Poprawiłem luty po "poprzedniku". Miałem wątpliwości co do brakujących dwóch tranzystorów, wyglądały jak wycięte, zostawiłem tak jak jest.
Płyta została ponownie umyta.
Dzisiaj przyszła pora na podłączenie zasilania. O dziwo nic nie wybuchło :D
Po kilku minutach mocno gorący zrobił się procesor :( , reszta zimna. Sprawdziłem zasilania - ok, reset- ok, częstotliwości na kwarcach -ok, wejście zegarowe CPU - ooo..., brak przebiegu! Sygnał powinien być generowany przez COMBEL'a, a nie jest. Dalsze pomiary - nie ma 32MHz na COMBEL'a i VIDEL'a - już wiem po co był ten brązowy kabelek, ktoś podał sygnał bezpośrednio z generatora przy DSP. Uzupełniłem brakujące tranzystory co do krórych mialem wcześniej wątpliwości, sygnał zegarowy powrócił :) Procesor już się nie gotuje, VIDEL lekko ciepły.
Na stan dzisiejszy nic więcej nie jestem w stanie stwierdzić, będąc dobrej myśli czekam z niecierpliwością na RAM od piter'a (DZIĘKI!!!) :)
Jeszcze mała prośba, czy ma ktoś schemat Falcon'a w lepszej jakości niż ten z sieci? Niektóre elementy zgadywałem :(