Panowie
Trza by było wspomóc Azbest choć on sam oto się nie prosi.
Serwer i resztę wykłada ze swoich.....
Wypadało by chociaż zrobić zrzutkę na "koszty zużycia energii elektrycznej" które wychodzą pewnie w granicach 100-150 miesięcznie ?
Pomożecie ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Miejsca w sieci » Pigwa FTP - zbiórka na koszta energii elektrycznej
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie
Trza by było wspomóc Azbest choć on sam oto się nie prosi.
Serwer i resztę wykłada ze swoich.....
Wypadało by chociaż zrobić zrzutkę na "koszty zużycia energii elektrycznej" które wychodzą pewnie w granicach 100-150 miesięcznie ?
Pomożecie ?
Nie jestem bogaczem, ale coś dorzucę - a dorzucę bo z Pigwy niejednokrotnie korzystam.
Wymyśl jakiś numer konta i upublicznij tu.
Pomożemy...:)
Ja też się dorzucę :)
Voy'u opiekunie ftp.pigwa.net zajmiesz się zbiórką + dodasz odpowiednie info na atarionline ?
Pomidor.
Jasne że pomogę :). Zapodam tyle ile będę mógł. Pozdrawiam
Chętnie też się trochę dorzucę.
@Stryker: pewnie. :)
Umówmy się, że ściepę robimy do końca listopada, a uzbieraną sumę przelewam Azbestowi 2. grudnia, by upewnić się, że wszystkie przelewy już się zaksięgowały. Kolejna zbiórka w kwietniu.
Po wykonaniu przelewu do Azbesta podam zestawienie przelewów i uzbieraną kwotę.
Wypadało by chociaż zrobić zrzutkę na "koszty zużycia energii elektrycznej"
Uff... dobrze, że to nie zrzutka na prąd dla wujka Google :D
Nie chcę martwić, ale 2 wyszukiwania w Google wyzwalają energię równą zagotowaniu wody w czajniczku.
Skrzyp, nie mądruj tyle, tylko też się dorzuć. :)
Skoro same koszty energii to ok. 150zł miesięcznie, to może warto pomyśleć o dedykach?
spójrzcie na 3 najtańsze serwery
- 2 dyski po 2TB - wrzucić w raid1 - i tak 2TB według mnie na zasoby pigwa.net to jest przestrzeń, która szybko się nie zapełni, a w razie padu dysku wszystko jest do odtworzenia
- nie ma problemu z awariami sprzętu - jeżeli padnie dysk/pamięć etc, to rozwiązuje to support bez dodatkowych kosztów
Azbest cos wspominal o ewentualnej zmianie kompa na "oszczedniejszy" ale to juz by musial sie on sam wypowiedziec
chętnie pomogę oczywiście
moim zdaniem Macgyver ma rację, ja już dawno zrezygnowałem z serwerów postawionych u siebie na rzecz tych dedykowanych, mniej problemów, więcej miejsca, więcej swobody... :)
A jak dziś wyglądają koszty transferu?
Wydaje mi się że Azbest woli mieć też serwer pod "ręką" niżeli gdzieś u kogoś.....
Voy lepszym pomysłem było by chyba zbierać 2 razy w roku odrazu na 6 miechów ?
Zakładając 100x6=600 dzieląc przez 100 użytkowników ? Wychodzi po 6 ziko (dobre piwo?). A może ktoś da więcej to przejdzie na kolejne miesiące...albo mniej to się wyrówna...
Przydało by się też info w j.angielskim.... może ktoś spoza PL się dorzuci :-)
Też wspomogę tę piękną inicjatywę...!
Ok, to umówmy się, że zbieramy do końca listopada, a kolejną zbiórkę robimy w kwietniu. :)
Hej!
To się porobiło... Słuchajcie, ja naprawdę nie oczekuję wsparcia - miło, że wielu z Was deklaruje chęć pomocy ale nie chcę, żebyście odnieśli wrażenie ze zabiegam o Wasza kasę. I tak dużo od Was ja i cała społeczność dostałem - począwszy od sprzętu (swojego czasu dyski od X-Raya bardzo pomogły w rozwojowi) a na kasie na sprzęt skończywszy (szczególne podziękowania dla Grzybsona). Kiedyś tam wziąłem to na siebie i pomimo kilku dołów (a'la Sikor :) będę to ciągnął. Wszelkie ew sprawy finansowe załatwiajcie więc proszę poza mną - będzie, to będzie miło i odciąży portfel. Nie będzie - nic to, Pigwa - jak karawana - jedzie dalej.
Uściśle i wyjaśnie tylko kilka rzeczy:
a) koszty stałe - Pigwa ciągnie od około 220W do 250W w szczycie. Daje to przy mojej taryfie około stokilkanascie złotych miesięcznie.
b) "inwestycje" - obecnie Pigwa buja się na starym serwerze (chyba to już 3 czy 4 jednostka), w przygotowywaniu jest/był nowy, tak jak poprzedni pozyskany z własnych działalności ale tez z 'darowizn'. Ale ale... nowy będzie żarł tyle samo albo i więcej prądu i to już nie jest zabawne. Ponieważ sama Pigwa, a właściwie to z czego korzysta 90% Was, tj zasoby http/ftp, które są statyczne, można z powodzeniem do tego celu wykorzystać jakieś energooszczędne małe pudełko. Pudełko takie już kupiłem (na Atomie) i będę testował. Wydaje mi się że sprawdzi się doskonale a apetyt na prąd znacząco zmaleje.
Pozostałe usługi, z których korzysta może 9% ludzi to hosting różnych stron atarowców (w ilości prym wiedzie Stryjek, który ma/miał strony chyba o wszystkim - począwszy od swojej dzielnicy, poprzez sprzęt a na stronach o Monte Cassino skończywszy :) po analizie i rozmowach z użytkownikami być może można będzie przenieść na hosting zewnętrzny.
c) dlaczego dla ftp.Pigwy nie myślę o kolokacji? Jest kilka powodów - mniej lub bardziej racjonalnych.
Po pierwsze - łatwość wprowadzania zmian - czy to sprzętowych czy programowych (np. inny OS), większa kontrola, większe możliwości ratowania gdy coś się wydarzy.
Po drugie - większy nadzór nad tym co się z serwerem dzieje - przypominam, ze dostawałem już pisma od Atari, INC. z żądaniem usunięcia poszczególnych plików. Czy mam pewność, że gdy takie pismo trafi do firmy hostującej nie będą podjęte jakieś niemiłe i niepożądane kroki? I tak i nie. Trudno powiedzieć.
Po trzecie - ftp.Pigwa generuje całkiem spory ruch - w zależności od okoliczności od 150-200GB do 200-300GB miesięcznie (po większych party). Część hostingów więc odpada.
Po czwarte - wielokrotnie już przerzucałem większe ilości danych po prostu podłączając dysk. Jedynie serwer pod ręką da mi taki komfort, szczególnie, że o ile pamiętam na pigwie jest obecnie około 840.000 plików, a wiele z nich ma poniżej 2KB. Nie muszę chyba mówić jak niewygodne jest kopiowanie czegoś takiego po sieci.
Po piąte - ilość zajętego miejsca rośnie lawinowo - obecne 500GB już domaga się wymiany na coś większego a objętość stuffu z poszczególnych parties z roku na rok się zwiększa. Kilkadziesiąt GB z jednego party to nic dziwnego, rekord to chyba 35GB z któregoś SV. Z tego tez powodu część hostingów odpada lub w niedalekiej przyszłości odpadnie. Tym bardziej, że o ile wiem w 'opracowaniu' jest już stuff na kolejne około 150GB.
Po szóste i najważniejsze - koszt hostingu jest większy niż koszt konsumowanego przez Pigwę prądu (pozostałe aspekty pomijam bo są niematerialne i trudnomierzalne).
I na tym chciałbym zakończyć.
Dziękuję za uwagę, postaram się z pokorą zaakceptować to co ustalicie :)
Oj tam, milionerem nie będziesz, bo większość Atarowców cienko przędzie, ale troszku się zrekompensuje :)
poproszę nr konta, wspomogę jak mogę.
jednak jestem ślepy, wszystko jest powyżej w poście VOY-a. Przelew poszedł.
@miker: Ja bym bardzo chętnie się dorzucił, gdyby nie fakt że właśnie wróciłem z RKLE…
To trzeba było wracać? :)
Dzięki: za czas i robotę, dla Azbesta - Pajero, przelane.
@Voy: przelew zrobiony :) Pozdrawiam
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Miejsca w sieci » Pigwa FTP - zbiórka na koszta energii elektrycznej
Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 62 zapytań