Cześć,
Sprawa jest następująca... szanowny kolega uicr0biee już spory kawałek czasu temu przekazał do przejrzenia i analizy sporą garść magnetofonów, cartridge oraz kaset dla różnych systemów Turbo. Zgodził się również na publikację materiałów które dzięki jego kolekcji uda się pozyskać. Zatem w tym wątku będę publikował materiały które uda się zgrać, odzyskać oraz odtworzyć z istniejących konstrukcji (w tym wypadku cartów, magnetofonów oraz kaset).
Nie bardzo wiedziałem w jakiej kategorii umieścić ten wątek, jednak zdecydowałem się na dział sprzęt, bo nawet obrazy kaset które zgrałem są powiązane ze sprzętem (systemy turbo), zatem wątek wylądował w dziale sprzęt. Szczególnie iż w późniejszym czasie pojawią się tutaj obrazy zgranych cartów oraz o ile znajdę czas to również hardware znaleziony w magnetofonach od kolegi uicr0bee.
Na pierwszy ogień poszły kasety oraz ich okładki, nie wszystko udało mi się zidentyfikować, część taśm była w opłakanym stanie jednak starałem się robić co w mojej mocy aby to wszystko zgrać, podzieliłem to według jakiegoś własnego uznania, co nie oznacza że zrobiłem to prawidłowo, albo że nie popełniłem błędów.
Tak czy inaczej, na pierwszy ogień idą materiały zgrane z kaset, dla zainteresowanych są tutaj:
http://seban.pigwa.net/uicr0bee/tapes/
(pliki WAV zawierają materiał audio, pliki TIFF zawierają skany okładek o ile istniały w oryginale, pliki *.pk możecie zignorować, to pliki pomocnicze dla softu którego używałem do obróbki plików audio).
Wielkie podziękowania należą się koledze uicr0bee za to że udostępnił swoje zbiory. Równie wielkie podziękowania nalezą się również Azbestowi za to że utrzymuje pigwę i udostępnia miejsce gdzie to wszystko mogłem wrzucić.
W miarę postępów prac wątek będzie uaktualniany o nowe informacje.