Dawno już nie pisałem o SIO2BT, a tu pojawiła się mała aktualizacja.
http://abbuc.de/~montezuma/SIO2BT.zip
Dzięki cennym wskazówkom uzyskanym od HIAS-a i FJC, zaktualizowałem "SIO2BT OS Patcher", który pozwala teraz na dostosowanie "HI-SPEED" OS-a do komunikacji przez Bluetooth.
Mam tu na myśli specjalną wersję XL OS, z procedurami SIO autorstwa HIAS-a (http://www.horus.com/~hias/atari/#hipatch).
"SIO2BT OS Patcher" daje też użytkownikowi możliwość dowolnego dostosowania parametrów typu TIMEOUT, RETRY COUNT, itd.
Podobnie jak QMEG 4.04 (BT), również HI-SPEED OS (BT) pozwala teraz na szybką komunikację z dyskami (np.Mega Speedy) jak również na komunikację (19k2) przez Bluetooth.
Ze względu na technikę rozpoznawania ramek "COMMAND FRAME" użytą w aplikacji SIO2BT, dane przesyłane od ATARI do innych urządzeń SIO mogą zostać nieprawidłowo zinterpretowane jako polecenia, tak więc nie polecam np. kopiowania dyskietek z SIO2BT na fizyczny dysk. Odwrotnie, kopiowanie dyskietki na SIO2BT nie powinno stanowić problemu.
Dlaczego więc wogóle zawracam głowę z kombinacją szybkie dyski + Bluetooth?
1) Istnieje bezpieczne obejście problemu:
- kopiujemy dane z SIO2BT do RAMdysku lub na twardy dysk (np. SIDE2/KMKIDE2)
- odpinamy emulowane dyski w aplikacji SIO2BT, lub rozłączamy połączenie Bluetooth
- kopiujemy dane z RAMdysku/twardego dysku na dysk docelowy
2) Testy wykonane przeze mnie na danych losowych wykazały, że prawdopodobieństwo "nadinterpretacji" danych przy zapisie 38k4 jest 15 krotnie mniejsze w porównaniu z 19k2.
Mój test wyglądał następująco:
Plik z danymi losowymi (560kB) przepuściłem z różnymi prędkościami przesyłu danych przez port szeregowy, do którego podpięty był transceiver Bluetooth, skonfigurowany na 19k2. Komputer miał aktywne połączenie Bluetooth z tym transceiverem i przychodzące dane interpretowane były w programie RespeQt. RespeQt emulował aż 26 urządzeń SIO, co jeszcze zwiększało prawdopodobieńtwo znalezienia legalnej ramki SIO w przychodzących danych.
Wyniki są dość ciekawe:
- 19200 (RespeQt odczytał 147 ramek!)
- 38400 (RespeQt odczytał 10 ramek)
- 57600 (RespeQt odczytał 28 ramek)
- 115200 (RespeQt odczytał 14 ramek)
Jeśli używamy aplikacji SIO2BT, gdzie mamy aktywną emulację tylko jednego dysku (a nie 26 urządzeń), to jesteśmy prawie bezpieczni.
Wkrótce pojawi się nowa wersja oprogramowania dla Ultimate 1MB, która wyeliminuje konieczność "patchowania" OS-a dla SIO2BT.
PBI BIOS przechwytuje wywołania procedur SIO, co pozwala na używanie dowolnego OS-a wspierającego PBI i cieszenie się z Bluetooth.
Ciekawą alternatywą jest też cart MyIDE II.
Nowa wersja firmware (BETA #17): http://www.atarimax.com/flashcart/forum … amp;t=1585
również wspiera komunikację SIO2BT.
Autor (mr-atari) eksperymentuje obecnie z większymi prędkościami przesyłu danych (38k4, 57k6) przez Bluetooth.
Moduły użyte przeze mnie w projekcie SIO2BT nie pozwalają jednak na dynamiczną zmianę Baudrate, więc nie da się mieć wszystkiego (albo 19k2 i dobra kompatybilność, albo 57k6 i współpraca tylko z MyIDE II).
Śledzę jednak z ciekawością, co z tego wyniknie :)
ATARI 65XE + SIO2BT