Witam,
Czy jest karta graficzna do Mega ste która generuje obraz w standardzie VGA?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Karta graficzna do Mega STE w standardzie VGA
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Można przyjąć że praktycznie każda karta vme generuje obraz vga, nie licząc nielicznych "wynalazków" do np trybów mono. Osobna kwestia to dostępność samych kart. Można też kombinować z Nova - przejściówka ISA --> VME na której działają niektóre karty isa z chipsetem ET4000 i ATI Mach.
Jest sens rozbudowywać mega ste o karte graficzną vga czy lepiej skupić się na atari TT. Myślę o pisaniu prostych gier w 256 kolorach.
Zależy co chcesz osiągnąć.
W przypadku TT-tki te 256 kolorów, to akurat w nietypowej rozdzielczości.
Na pewno chciałbym korzystać z monitora VGA od pc. Co do aplikacji które chciałbym pisać to zależy mi na 256 kolorach. Praca na systemie multitos/freemint.
Jako posiadacz MegiSTE napiszę że warto. Co do aplikacji, zastanawiam się nad sensem inwestowania w kartę graficzną. Nie chodzi mi o aspekt finansowy ale o samą "użyteczność" dla reszty społeczności atarowej. Czy nie lepiej pisać pod goły system ? STE mają całkiem fajne możliwości graficzne a w połączeniu z 16MHz w Megach daje to na prawdę duże możliwości , wystarczające do gier , calamusa itp. Żeby nie było, że chcę Cie zniechęcić czy coś, grafika daje możliwość dość wygodnej pracy w samym systemie i programach użytkowych , do gier nie do końca potrzebna jest karta graficzna biorąc pod uwagę ilość jej posiadaczy ;) Lepiej poszukać chyba Falcona, gdzie te 256K masz chyba w każdej możliwej rozdzielczości :)
Jest oczywiście sens posiadania karty graficznej w mega ste. Ale gdybyś pisał programy pod taki system (MegaSTE + karta graficzna) to pisał byś te programy dla... hmmm... w porywach dwóch osób w Polsce - Siebie i artik-wroc który na chwilę przełożyłby tam kartę z TTki ;-))
Gdybyś napisał taki program "czysto systemowo" to dzięki możliwości uruchomienia na TT+garta graficzna poszerzył byś grono odbiorców jak nic do... pewnie pięciu :-P
Nie znam się na programowaniu, ale są programy które w zależności od środowiska działają na ST(E), TT i kartach graficznych. Gdybym mógł Cię zachęcić, to właśnie do pisania programów w taki sposób :-)
...w porywach dwóch osób w Polsce - Siebie i artik-wroc który na chwilę przełożyłby tam kartę z TTki
Dobre :)
Ale ja nie mam MegaSTE, ani TT-tki. Mam MegaST z kartą graficzną, AdamK też, więc jest nas już 3 :)
Jak masz Atari TT - pisałbym pod TT-kę. Jeśli aplikacja będzie GEMowa - pójdzie po odpowiedniej kompilacji na wszystkim, co ruszy taką grafikę (TT-ka z kartą i bez, Falcon oraz ST(E)/Mega ST(E) z odpowiednią kartą - po ustawieniu kompilaci pod M68000. Do TTki monitor VGA podłączasz z marszu.
marekp napisał/a:...w porywach dwóch osób w Polsce - Siebie i artik-wroc który na chwilę przełożyłby tam kartę z TTki
Dobre :)
Ale ja nie mam MegaSTE, ani TT-tki. Mam MegaST z kartą graficzną, AdamK też, więc jest nas już 3 :)
a ja ? a ja? ja też mam :)) to jest nas 4-ech :) robi się tłoczno !
Nie... AdamK, artic-wroc i Ty macie Mega _ST_ z kartą graficzną. Pytanie kto ma Mega _STE_ z kartą graficzną? :-)
Czyli rozbudowywać o kartę graficzna kiedy tylko jest taka możliwość.
Jeśli znajdziesz, nie zastanawiaj się - warto.... choć wolałbym w TT to wsadzić :)
Jeśli znajdziesz, nie zastanawiaj się - warto.... choć wolałbym w TT to wsadzić smile
Na razie próbuje zdobyć Atari 1040 STe ;) Na Atari TT030 freemint dobrze chodzi? Czytałem tematy i niektórzy twierdzą , że nawet falcon jest za słaby na ten system.
Hej,
Ja uyzwam u siebie freeminta na TT-etce, ale tu wazniejsza jest ilosc Ramu, na 4 MB to na falconie mialem klopot z zainstalowaniem. W moim przypadku 74 MB (10+64 TT ramu) plus karta graficzna chodzi az milo.
Pozdro
Kroll
gwinter napisał/a:Jeśli znajdziesz, nie zastanawiaj się - warto.... choć wolałbym w TT to wsadzić smile
Na razie próbuje zdobyć Atari 1040 STe ;) Na Atari TT030 freemint dobrze chodzi? Czytałem tematy i niektórzy twierdzą , że nawet falcon jest za słaby na ten system.
TTka ma 2x mocniejszy procesor niż Falcon, OS będzie chodził znacznie lepiej na gołym TT niż na Falconie, a jeszcze lepiej jak będzie TT RAM.
"Jeśli znajdziesz, nie zastanawiaj się" - Dokładnie!
A później mi ją sprzedaj... ;-)
Witam,
tak, jest całkiem sporo: http://gfa.atari-users.net/TT030/htm/vme.htm
artik-wroc napisał/a:Dobre :)
Ale ja nie mam MegaSTE, ani TT-tki. Mam MegaST z kartą graficzną, AdamK też, więc jest nas już 3 :)a ja ? a ja? ja też mam :)) to jest nas 4-ech :) robi się tłoczno !
pięciu :)
Mam CrazyDots w MSTE/TT i jeszcze ET4000 w ST.
Czyli rozbudowywać o kartę graficzna kiedy tylko jest taka możliwość.
Tak, oprócz lepszych trybów graficznych MSTE wydaje się żwawsza
Jednak zakupiłem 1040 Ste ;) mega ste jest o wiele droższe w dzisiejszych czasach.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Karta graficzna do Mega STE w standardzie VGA
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 63 zapytań