drac030 napisał/a:Adam Klobukowski napisał/a:nie obrażaj własnej inteligencji
Odpuść sobie te zagrania, nie robią na mnie (zamierzonego zapewne przez Ciebie) wrażenia.
Ale jak widac miałem rację.
drac030 napisał/a:Nie jest ważne czy uchodźcy sa z Afryki, Ameryki, Azji z Marsa czy z Michniktydy. Skoro możemy, powinniśmy im pomóc.
Nie. "Możność" nie jest tu jedynym kryterium. Jeśli możemy, pewnie mamy lepszych kandydatów (np. Polaków wywiezionych przez kacapię z Kresów do Kazachstanu albo na inną Syberię). Jeśli po ich przyjęciu nadal coś możemy, z całą pewnością mamy prawo przeprowadzić selekcję pod kątem kryteriów, które nam się wydadzą odpowiednie. Dokładnie tak samo, jak to robią wszyscy inni i jak to robiono w stosunku do Polaków (oraz nie Polaków, ale obywateli polskich) w przeszłości w innych krajach.
Jak to ktoś trafnie zauważył, "solidarność europejska" leży na dnie Bałtyku i nazywa się Nordstream. Nas nie obowiązuje. Niemcy se wymyślili multi-kulti, to niech se je mają, co nam do tego.
PS. A fundusze UE i tak się skończą za 5 lat, więc jeśli się nam grozi ich odebraniem, to ja bym z nich z punktu zrezygnował. Przynajmniej mogłoby to nas uchronić przed dopłatami do budżetu UE za 5 lat.
Polacy (obywatele Polscy) wywiezieni, mogą wrócić w każdej chwili, tyle że na własny koszt. Nie są uchodźcami - nie grozi im śmierć, głód, nikt do nich nie strzela. Jak już chcesz selekcjonować, to też są dobre kryteria: czy ich życie i zdrowie jest zagrożone. Ja wolałbym nie selekcjonować wedle żadnych kryteriów. Ponadto, w kontekście wcześniejszej wypowiedzi XXLa, słowo selekcja źle mi się tu kojarzy.
Co do europejskiej solidarności, do Europa już jej nam całkiem sporo dała. Solidarność nie polega na tym że patrzysz się na innych, ale na tym że pomagasz, w przeciwnym przypadku jest to po prostu oportunizm.
Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio