to Ty piszesz w JAVA? niezły kosmos ;)
Dla mnie programowanie w Asemblerze to kosmos ;)
czy Ty buforujesz w jakiś sposób transmisję sieciową?
Dane są buforowane przez stos TCP/IP w smartfonie. Ja nie muszę nic robić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Bluetooth czyli SIO2BT
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
to Ty piszesz w JAVA? niezły kosmos ;)
Dla mnie programowanie w Asemblerze to kosmos ;)
czy Ty buforujesz w jakiś sposób transmisję sieciową?
Dane są buforowane przez stos TCP/IP w smartfonie. Ja nie muszę nic robić.
@bezrobotny: a w jakim języku chcesz pisać oprogramowanie dla Androida? :)
Eeee....pewno myślał, że jesteś na Javie i tam piszesz używając Objective-C: http://www.apportable.com/
no ja nie wiem, ale dla pisania w JAVA to chylę czoła,
ponieważ jest to pierwsze urządzenie sieciowe,
należało by się dobrze zastanowić nad API,
bo inni też może mogliby coś zmajstrować...
Pierwsze nie jest.
Jakiś czas temu powstał DragonCart: http://www.atari8ethernet.com/ w oparciu o CS8900A.
Tyle, że DragonCart to warstwa ethernetowa, a więc ATARI musi obsłużyć cały stos TCP/IP.
Niestety użyty w projekcie development board "IP Dragon II" jest już nie do zdobycia...
CONTIKI obsługuje też chip W5100, ale nie ma jeszcze odpowiedniego hardware-u dla ATARI. Ktoś chętny?
co to są CONTIKI ?
Takie płatki śniadaniowe z logiem Atari :)
CONTIKI
Nikt poważny nie zechce mieć hardware'u do sieci mając alternatywę w postaci Contiki. Jak dla mnie, to by istniał jakikolwiek sens, to soft musi: działać z HDD i Spartą, używać VBXE.
Takie płatki śniadaniowe z logiem Atari :)
ROFL
co to są CONTIKI ?
http://lmgtfy.com/?q=contiki+internet
Nikt poważny nie zechce mieć hardware'u do sieci mając alternatywę w postaci Contiki. Jak dla mnie, to by istniał jakikolwiek sens, to soft musi: działać z HDD i Spartą, używać VBXE.
A czy ktoś tu jest poważny? :)
Nie zrozumiałem do końca Twojego wpisu. Czy jesteś za, a nawet przeciw, czy też odwrotnie? To znaczy, czy uważasz CONTIKI za zło i niedobro?
CONTIKI obsługuje też chip W5100, ale nie ma jeszcze odpowiedniego hardware-u dla ATARI. Ktoś chętny?
Aha, miałem na myśli, czy ktoś jest chętny, żeby to wyprodukować? Ja bym chętnie nabył.
Contiki nie jest pisane "dla Atari", w rozumieniu "dla społeczności". Contiki ma dostępny target pod CPU 6502 i obsługę platform Atari, C64 i Apple ][. Ale posiada swoje własne rozwiązania i cały "ekosystem", by odpalać własne aplikacje i rozwiązania dla urządzeń wbudowanych czy tzw. "Internet of Things"
W skrócie - z Contiki możesz sobie zrobić sterowanie światłem i ogrzewaniem w całej chałupie przy użyciu Atari, albo obsługiwać termostat przy bojlerze w łazience. A jak się dorobisz mikrokontrolera AVR, to wystarczy że wymienisz go "w miejscu" zamiast Atari bez zmiany kodu. I to zadziała…
…ponoć…
…według tego co tam piszą. :P
8-bitowe komputerki mają za mało wszelakiego zasobowego dobra, aby korzystać z uniwersalnych multiplatformowych rozwiązań sprawnie. Potrzebne są dedykowane. I to najchętniej ze wsparciem sprzętowym, chociażby stosu TCP czy nawet bufora HTTP.
Wieczór, inne kontrolerki na których działa Contiki też są ośmiobitowe, czasem szesnastobitowe… Także to nie jest jakiś chamski port, bo ktoś przy tym siedzi, a na AAge sobie przy tym dłubią.
I w tym miejscu zaczynają się spory ideologiczne.
Np. programiści CONTIKI nie chcą słyszeć o wsparciu sprzętowym, bo w CONTIKI o to właśnie chodzi, żeby pokazać jak dobrze radzą sobie 8-bitowe systemy ze stosem TCP/IP. Podobnie w projekcie IP65.
Ja nie mam nic przeciw użyciu zasobów smartfona, żeby odciążyć ATARI. Im więcej alternatywnych rozwiązań, tym ciekawiej.
Dzięki urządzeniu sieciowemu SIO można wzbogacić gry o przesyłanie High Scores na serwer gry, albo o funkcję czatu. Można też napisać bazujące na rundach gry sieciowe (np. szachy, warcaby, czy backgammon). Z CONTIKI byłoby to trudniejsze, bo procesor i pamięć zajęte są głównie obsługą TCP/IP.
Ojaaa, ale w szachy na Atari po sieci to bym grał :D
Na serio, pytanie tylko z kim :P
Z innymi szachistami (bez względu na platformę, jakiej używają), lub z botami (dla treningu):
https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_chess_server
[...]Dzięki urządzeniu sieciowemu SIO można wzbogacić gry o przesyłanie High Scores na serwer gry, albo o funkcję czatu. Można też napisać bazujące na rundach gry sieciowe (np. szachy, warcaby, czy backgammon).
KOLONY :)
Z innymi szachistami (bez względu na platformę, jakiej używają), lub z botami (dla treningu):
https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_chess_server
Znam, używam, ale to trochę "nie ta liga" :)
KOLONY :)
Ej, kusicie, a mnie się akurat szkoła zaczęła :D
Dzięki urządzeniu sieciowemu SIO można wzbogacić gry o przesyłanie High Scores
:) - to ja w tym momencie przestaje uczestniczyć w tej dyspucie ;)
Pin, komputery są też do grania :)
Ale jak nie chcesz, to możesz wymyślić sobie jakieś śmiertelnie poważne zastosowanie dla sieci, np. chmurę danych.
Co do CONTIKI, to ja poważnie nie zrozumiałem, czy jesteś za, czy przeciw. W sumie jest to zestaw luźno powiązanych ze sobą programów, które powinny dać się odpalić również pod SPARTA DOS-em z HDD.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Bluetooth czyli SIO2BT
Wygenerowano w 0.037 sekund, wykonano 53 zapytań