1

Chcę przekonwertować trochę sampli z 16 do 8 bitów. Jakiego programu bym nie użył, każdy w czasie konwersji dodaje biały szum, żeby zatuszować niedoskonałości kwantyzacji. Efekt jest taki, że wynikowy dźwięk jest zaszumiony i nie za  bardzo nadaje się do użycia jako instrument.

Czy znacie jakiś sposób na konwersję sampla z 16 na 8 bitów bez dodawania szumu, żeby dźwięk po konwersji  był czysty?

2 Ostatnio edytowany przez wieczor (2015-08-26 13:02:28)

Który niby dodaje szum? Ja używam Adobe Audition i robiłem nawet 4 bity, raczej nie zauważyłem, żeby dodawał coś od siebie...

A ręcznie to najprościej napisać prosty programik, który po prostu wytnie dolny bajt i tyle.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

3

Hm... mam lekką alergię na produkty tej firmy i miałem nadzieję na uniknięcie nieprzyjemnych kontaktów. ;)

4

@VLX: A czego używałeś do tej pory? Wydaje mi się, że Audacity powinno załatwić problem…

.: miejsce na twoją reklamę :.

5

Jest jeszcze SoX. Co prawda bawiłem się tym co najmniej 10 lat temu, do tego portem amigowym, ale powinien załatwić sprawę. :)

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

6

Ten produkt jest akurat całkiem przyjemny. I chyba jeden z najbardziej zaawansowanych edytorów dzwięku jakie widziałem.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

7

skrzyp napisał/a:

@VLX: A czego używałeś do tej pory? Wydaje mi się, że Audacity powinno załatwić problem…

Audacity z jakiegoś powodu działa mi na nerwy. Dziwne o tyle, że CoolEdit Pro mi odpowiadał (ale też szumi, nawet po wyłączeniu ditheringu). W tej chwili zaczynam testować Reaper (szumi). Cubase coś mi się zbiesił i przestał się uruchamiać, a teraz nie mam czasu wnikać, co mu nagle przestało pasować w moim kompie, więc nie mogę na nim sprawdzić tej konwersji. Sprawdzałem nawet konwersję w instrumentach FT2. Szumi.

voy napisał/a:

Jest jeszcze SoX. Co prawda bawiłem się tym co najmniej 10 lat temu, do tego portem amigowym, ale powinien załatwić sprawę. :)

Działa! Daje się wyłączyć dithering, nie szumi, da się zrobić skrypcik, więc wszystkie sample można puścić za jednym zamachem. Ideał! :D

SoX rozwiązał mój problem. Voy, dziękuję za namiar na ten program. Dziękuję też za zasugerowanie Audacity jako programu który też nie szumi - byłem przekonany, że będzie jak w CoolEdit. Może kiedyś jeszcze raz spróbuję się z nim zaprzyjaźnić.