dzień dobry wieczór Młodzieży!

mam pytanie, kilka osób tu ma działalność gospodarczą i jednocześnie pracę...
jak to jest w takiej sytuacji?

też bym tak chciał... spoko nie zamierzam z Nikim konkurować, chcę tylko brać legalnie forsę za wyświetlanie reklam na stronie....

Ktoś coś mógłby napisać?

P.S.
sory za OT, jak większość uzna, to się wykasuje...

2

to znaczy? miałem działalność, jak również byłem zatrudniony na umowę o pracę. Nie rozumiem pytania... jak się czułem... świetnie... cały czas w pracy, 24h.... a i tak z długami wylądowałem... :D.. ale uściślij pytanie

Une jolie femme qui dance,
Un pur sang en liberte,
Une fregate sous voiles

3

Będąc zatrudnionym na umowę o pracę, nie musisz odprowadzać składek ZUS od działalności, jedynie składkę zdrowotną (którą w jakiejś tam części odliczasz od podatku). Ot i cała różnica.

Na koniec roku, pracodawca wręcza Ci Twój PIT, a Ty wypełniasz nowy (36 lub 36L bodajże - ten drugi jeśli zadeklarujesz podatek liniowy) dopisując do danych z tego pierwszego swoje przychody i koszty z działalności. Ot i wszystko.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

4

Pytanie jest tendencyjne i nie będę polemizował. I w ogóle JA Panu nie przerywałem.

5

Ty już nie jątrz... ;)

6

a jak się rozlicza same straty?

7

Piszesz do US żeby Ci zapłacili.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

8

bezrobotny napisał/a:

a jak się rozlicza same straty?

Zatrudnia się księgowego....to wychodzi taniej niż dysputa z US.

9

Dokładnie.

Miałem nieprzyjemność prowadzić w tym kraju działalność.
Na szczęście płaciłem księgowej.

US potrafił wzywać mnie co miesiąc, szła księgowa, biurwa (biórwa?) w US przeglądała papierki, na koniec mówiła że wszystko jest w porządku.

Chore.

Atari, Inc., 1512 Crossman Ave., PO. Box 61657, Sunnyvale, CA 94086.
Złym błędem jest cofać się do tyłu, gdy wieje zimnym chłodem.
Jest to najprawdziwsza prawda. (c) VC

10

mi już nawet nie chce się tego powtarzać, moim własnym zdaniem platforma obywatelska i unia europejska odtworzyły głęboki komunizm gospodarkę totalnie regulowaną - a niektórzy z tego forum działają na jej rzecz, nawet nie mając chyba o tym świadomości - ale to OT.

11

O ile pamiętasz/wiesz to "O TAKE Polske" była walka...a walczyli ci, którzy są teraz w PO, PiS, PSL i dowolnym innym pitu-pitu sratatata .... i niemodne lemingi i modne minionki  ....

12

dla mnie to jest trudne, mi by się nawet nie chciało robić tak komukolwiek wodę z mózgu... a koalicja widać walczy i trwa...

13

hehe, Dudzie pierwszy pogratulował Piechociński :)

Atari, Inc., 1512 Crossman Ave., PO. Box 61657, Sunnyvale, CA 94086.
Złym błędem jest cofać się do tyłu, gdy wieje zimnym chłodem.
Jest to najprawdziwsza prawda. (c) VC

14 Ostatnio edytowany przez BartoszP (2015-08-10 21:43:55)

Wiecie kto wygra w najbliższych wyborach ?  Koalicjant PSL.

Smutny żart  ale prawdziwy.

15

Dobre:)
A może tym razem nie prześlizgną się przez próg wyborczy... choć po wioskowych gminach są ulokowani po wieki.

16

Z tymi składkami Zakładu Utylizacji Szmalu nie byłbym taki pewien, owszem, mój ojciec pracuje, ZUS płaci pracodawca a ojciec we własnej firmie właśnie tylko te zdrowotne czy co tam,ale to podobno nie jest zasada, jak dobrze mi świta to pracodawca musi na takie coś wyrazić zgodę, w przeciwnym wypadku ZUS jest płacony 50/50 czyli 50 pracodawca i 50 właściciel firmy który dodatkowo ma prace. Inna sprawa że wujek google prawdę powie ;)

17

Iron, odpływasz...

18

Ja jestem emerytem i prowadzę działalność - płacę tylko zdrowotne (którego kwota przekracza kwotę podatku zresztą).

19

emeryt w tak młodym wieku? a ile Ty masz, ze 32?

20

bezczegośtam:
http://atariki.krap.pl/index.php/Jerzy_Sobola

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477