1 Ostatnio edytowany przez patryk wasiak (2015-07-14 08:45:44)

Witam wszystkich,
Nazywam się Patryk Wasiak, jestem naukowcem pracującym nad historią użytkowania komputerów domowych w Polsce. Obecnie piszę artykuł naukowy o tym, jak ludzie uczyli się samodzielnie programować Spectrum, Atari XE/XL/ST, C-64 i Amigi za pomocą artykułów w pismach komputerowych, różnego typu broszur i kursów w klubach komputerowych. Chciałbym oprzeć artykuł na wspomnieniach osób, które w ten sposób uczyły się programować i chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów zgodziłby się na odpowiedzi na kilka pytań w krótkiej ankiecie? Ankieta ma 9 pytań i udział w  niej zająłby może ze 20 minut.  Mój tekst będzie opublikowany w książce Historia Informatyki w Polsce wydanym przez Polskie Towarzystwo Informatyczne i w artykule byłyby podziękowania dla uczestników ankiety i wszystkim udostępniłbym ten artykuł.

W załączniku można znaleźć formularz ankiety.

PS. Tu można znaleźć moje poprzednie publikacje o komputerach w Polsce
https://wroc.academia.edu/PatrykWasiak

Patryk Wasiak
Instytut Kulturoznawstwa, Uniwersytet Wrocławski

Post's attachments

Samodzielna nauka programowania-ankieta.docx 14.79 kb, liczba pobrań: 38 (od 2015-07-14) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Nie lepiej zrobić ankietę online? Surveymonkey, google forms...

3

Ale dlaczego dostarczasz dokumenty do publicznego wypełnienia w niewolnych formatach? :)

.: miejsce na twoją reklamę :.

4

Bo wolne formaty do niczego się nie nadają. DOCX jest otwarty, wystarczy.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

5 Ostatnio edytowany przez Bluki (2015-07-14 20:13:26)

wieczor napisał/a:

Bo wolne formaty do niczego się nie nadają.

Wręcz przeciwnie. Nadają się tak samo, tylko są za darmo dla użytkownika. A w tym konkretnym przypadku nie ma problemu, bo np. Libre Office Writer otwiera i zapisuje tę ankietę bez problemu jako docx.

6

Witam,

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy się odezwali i zechcieli mi pomóc. Na chwilę obecną mam sporo ankiet więc chyba jednak format formularza nie przeszkadza. To jest ankieta  z pytaniami otwartymi i z doświadczenia wiem, że najwygodniejszy dla wypełniających jest formularz w pliku.

patryk

7

Proszę nie offtopikować.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

8 Ostatnio edytowany przez syscall (2015-07-14 20:45:52)

skrzyp napisał/a:

Ale dlaczego dostarczasz dokumenty do publicznego wypełnienia w niewolnych formatach? :)

Bo już dawno wyrósł (albo nie przechodził) choroby na którą aktualnie chorujesz. Powodowanej przez retrowirus OSS/GNU :)
ps. też na to chorowałem, wiem co mówię. Wyrośniesz :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

9

I oby jak najszybciej wyrosl :) W tej postaci nie da sie go normalnie czytac.

10

syscall napisał/a:

Wyrośniesz :)

mazi napisał/a:

W tej postaci nie da sie go normalnie czytac.

To niech jeden z drugim walnie ignore'a i będzie spokój.
Ewentualnie, jest w mojej okolicy pewien dobry specjalista ds. bólu dupy, Tomasz Problem. Mogę Wam zostawić namiary na PW.

A co do ankiety, to w jakim formacie by nie była, to postaram się wypełnić. Komentarz był w kwestii formalnej, a butthurt wokół nakręciliście jak ruscy zegarki na bazarze
Ale fakt faktem pozostaje, że ankieta na Google Forms byłaby bardziej wygodna, pomimo poświęcania swojej duszy w całości dla Google :>

.: miejsce na twoją reklamę :.

11

Walnęli na ircu przecież...

12

Na forum nie ma ignore listy, zapewniam ze bylbys w top 5 :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

13

Ludzie, ale marudzicie... Ankieta czeka. :) Ja swoją właśnie wypełniam.

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

14

ja może jutro podeślę swoją. Bitte warte ein moment ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

15

Do: voy, Pin

Dzięki wielkie za pomoc :)

patryk

16

Dlaczego ankieta dyskryminuje kobiety ?

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

17

Grzeniu, zostałeś kobietą? O_o

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

18

dobre!

19

mono napisał/a:

Grzeniu, zostałeś kobietą? O_o

Nie.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...