1

A więc jako że "przepiłem" na lecie ludkufff zasialacz od Toms-710 - postanowiłem qpić sobie odpowiednik.
I pytanie prąd zmienny czy stały?

*wiem że ma mieć  1 amper i 10 voltów!!!

Także jeśli wiecie kto posiada taką stację dajncie mi maila do niego albo odpowiedźcie jaki ma być prunt... :rolleyes:

Chcę uniknąć "testu :P " i spalenia tej kochanej stacji.. ;)

Także POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2

ja obstawiam ze staly:D

AS pamietasz wyprawe marcysia i moja do TOMSów jak marcys podlaczyl do stacji prad:D bez zasilacza:D

My tu gadu gadu, a dziewczyny w Ornecie nic cieplego w ustach od rana nie mialy:) <>

3

Stacja wymaga pradu zmiennego, pasuje do niej np zsiacz od XF-ki (ktory podaje ok 19 V).

4

Dzięki! Ntp ..
Mały - Marcyś robił "ciekawe" experymenty ze swoim Tomsem..
Nawet jak go "posuł" to miał podpisany każdy element w nim i widział co mu w nim wymienili 8O  :P
Boję się podlączyć "cokolwiek" pod stajcę aby nie było dymu..
Tomsów nie ma już od kilku lat na Bełdan 2 :cry:  :cry:
a jest jakiś madafaka salon fryzjerski :?

5

Nie ma problema;)  Stacyjka bedzie chodzic z zasilaczem  min 12 V (byle nie przesadzac, mysle ze max to 20-24V(prad zmienny, 1-1.5A). W srodku ma stabilizatory, one sie martwia o napiecie dla elektroniki i napedu. Troche z nia kombinowalem (ja mialem problem z napedem, choc do konca tego nie jestem pewien;)).

6

najgorsze jest to że nigdy z nią nie miałem problemu... 8O
Dodam że "przeorała" trochę dyskietek.... ;)
tylko teraz nie "bawię" się atari już od kilku lat (?) ostatni raz na lecie..
jutro udam się na wycieczkę do jednego sklepu gdzie powinni mieć takowy  zasilacz... tylko jak "spalę" stację to się chyba powieszę :P

Qrde jetem ciekawy po co komu zasilacz od mojej 710tki :P
I naprawdę chętnie bym się za niego zamienił na jakieś (%%% dużo)
lub (pln-y)...
Ale jakos nikt sie nie zglasza (Dely forum sie sypie :oops: =.......

7

Jezeli zasilacz daje tylko 10V to musi to byc prad zmienny. Dlaczego tak sadze ?

Stacja do napedu wymaga 12 V zasilania pradu stalego - stosujac odpowiedni mostek  kondensatory z 10 V zmiennego mozna uzyskac wartosc pradu stalego nawet rzedu 20 V stalego. Gdyby stacja zasilana byla pradem stalym, to komplikowaloby to uklad zasilania w samej stacji, jak i komplikowaloby to sprawe budowy samego zasilacza, wiec stawiam na to, ze jest to prad zmienny. Tak na 98%.

Jezeli wartosc bedzie wieksza niz 10V (np. 12 V) nie powinno sie nic stac, bowiem elektronika stacji napewno zawiera stabilizatory na napiecia 5V i 12V, wiec napiecie wychodzace z zasilacza nie musi byc dobrane zbyt precyzyjnie, poza tym konstrukcja takiego zasilacza to moze byc najzwyklejszy w swiecie transformator sieciowy z napieciem na uzwojeniu wtornym na poziomie 10V i wydajnosci pradowej nie mniejszej niz. 1 A.

8 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-02-17 22:24:30)

odgrzebuję kotleta, mydos w 720stce doprowadza mnie do pasji, nie umiem tego używać a zasilacza jak nie miałem do 710tki tak nie mam:(
nie mogę się doczekać tomsnavigator-a ...
ciekawe jak pod nim działa tandem 710tka i 720stka.

który lepszy:
http://allegro.pl/item917293121_zasilac … ienny.html
http://allegro.pl/item926466959_uniwers … ienny.html

Albo jakiś inny polecany???
boję się takich zasilaczy w cenie jednego piwa:)

9

powinno byc jakies 15V za mostkiem - nie ma sensu zeby lm7812 dostawal bardziej po dupsku niz musi, o lm7805 nie wspomne

przechodze na tumiwisizm

10

dziękuję

11

Nie wiem jak TOMS 710, ale sądzę, że nie różni się zbytnio pod kątem zasilania od 720 - płyta 720 wymaga +5V, napęd wymaga +5V i +12V - można podpiąć dowolny zasilacz grzybowy, nawet małej mocy, bowiem całość zamyka się w 40W (z czego najwięcej żre silnik napędu).

12 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-02-19 08:11:53)

Mac w dawnych czasach tak miałem zrobionie,
do napędu był podpiety zasilacz grzybowy, musiłem trochę obudowę od dołu "przerobić"
a elektronika była z zasilacza tomsowego...

Ale to były dawne czasy jak przeprowadzałem różne experymenty, stacja cieżka to upalenia.
Chociaż dwa razy mi się udało i dwa razy wylądowała w toms-ach.
Ale wtedy to był serwis na miejscu:)

Dzięki za info, kupilem jakiś śmieszny zasilacz i nie mogę się doczekać jak przyjdzie.