Cześć.
Akurat dobrze trafiłeś, bo sam jestem kompletnym lamerem który zadawał sobie to pytanie 2 tygodnie temu. :)
Jeśli chodzi o krótki lamerski opis, to leci to mniej więcej tak - Arduino to platforma oparta o mikrokontroler Atmega 328 (zazwyczaj), czyli masz do dyspozycji 32 kb Flash, 1kb EEPROM (pamięci nietraconej podczas programowania innym wsadem, wykorzystywanej np. w "konsolkach" opartych na Arduino w celu zapisywania highscore'ów), 2 czy 2,5 kb RAMu i wszystko taktowane zazwyczaj 16MHz. Do tego po kilka-kilkanaście wejść/wyjść analogowych i cyfrowych i kontroler USB emulujący port COM, dzięki któremu możesz Atmegę flashować przez kabel USB, tak jakbyś miał podpięty programator. Czyli do zabawy potrzebujesz tylko samą płytkę Arduino i kabelek USB, który jest zarówno zasilaniem jak i służy do programowania.
Wększość odmian Arduino jest wzajemnie wymiennych jeśli chodzi o kod, różnią się tylko wielkością, niektóre mają drobne ulepszenia jak np. większą ilość we/wy nabardziej zaawansowane projekty. Cała magia tkwi w Arduino IDE, czyli środowisku do obsługi i programowania, oraz we wspomnianej standardyzacji. Dzięki temu możesz praktycznie od kopa podpinać jedne z setek peryferiów takich jak termistory (jako czujniki temperatury), diody RGB, buzzery piezo (ja wolę głośniczek 32 Ohm który wydarłem z jakiegoś chińskiego grającego budzika po tym jak rozprawiła się z nim córa), silniczki krokowe, potencjometry, dźojsticzki analogowe, enkodery obrotowe, dalmierze ultradzwiękowe, lasery, bajery - co tylko chcesz. W Arduino IDE są do tego setki gotowych bibliotek, z czego mnóstwo dostępne jest na starcie.
Język wysokiego poziomu w którym się toto pisze jest czymś w rodzaju miksu C z Basiciem, i naprawdę łatwo ogarnąć jeżeli liznąłeś wcześniej jakiegokolwiek programowania. Wszystko rozbija się o to CO chcesz zrobić. Ja na ten przykład jak się zajawiłem to nie myślałem o sterowaniu diodami, tylko chciałem od razu coś wyrzucać na wyświetlacz. Razem z klonem Arduino Nano kupiłem u chińczyków (Banggood.com) za grosze taki malutki jednocalowy wyświetlacz OLED 128x64 pixele, do tego dołożyłem2 potencjometry, głośniczek i już mam malutkiego Pong'a (kod zerżnąłem z gotowca i dostosowałem do swoich potrzeb). Wszystko złożone w 5 minut na płytce stykowej, koszt chińskiego klona Arduino i wyświetlacza - 30zł (wyświetlacz korzysta z gotowych bibliotek Adafruit i z testowym/demo kodem podpięcie i sprawdzenie to około minuty).
Jak byś był zainteresowany, to mam na zbyciu jeszcze jedno takie Arduino i wyświetlacz (kupiłem 2 komplety), na Alledrogo taniej nie znajdziesz. Do tego wystarczy Ci zwykła płytka stykowa i trochę kabelków i można szaleć.
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"