no można oczywiście "zalepić" okienko określające typ dyskietki, co też oczywiście uczyniłem przy powyższych testach, jednak z doświadczenia mogę powiedzieć że dyskietka HD, przerobiona na DD w taki sposób "krótko żyje", po pewnym czasie zwykła stacja DD zaczyna mieć problemy z odczytem danych. Przynajmniej tak było w moim wypadku, dyskietki DD działały wiekami, a HD "przerobione" na DD przestawały się czytać po 6 miesiącach do roku. Jeżeli dyskietka HD była kiepskiej jakości, problemy z odczytem pojawiały się bardzo szybko.
Jeżeli w taki sposób chcemy sobie przenieść dane, czy nagrać jakąś grę w którą chcemy pograć, to OK. Jednak przestrzegam przed trzymaniem w ten sposób ważnych danych.
Jer już kilka razy wyjaśniał dlaczego tak jest... nie mogę teraz znaleźć jego postu, więc wielkim skrócie i uproszczeniu chodziło o to że przy zapisie dyskietek DD używany jest mniejszy prąd płynący w głowicy, która magnesuje nośnik, a dyskietki HD są dość "twarde" magnetycznie. Po to właśnie jest okienko w dyskietce, aby stacja wiedziała z jaką dyskietką ma do czynienia i odpowiednio dostosowała prąd zapisu, gdy zaklejamy okienko na dyskietce HD, to prąd zapisu zostaje zmniejszony ale pod głowicą nadal znajduje się "twardy magnetycznie" nośnik, który w takim wypadku głowica namagnesuje o wiele słabiej niż tego wymaga "norma" przy danej "twardości" nośnika.
A pytanie pomocnicze zadawałem, ponieważ gdy mamy prawdziwy kontroler FDC w komputerze i normalną stację dysków 3.5" HD, to wtedy w większości przypadków nie ma problemu z formatowaniem dyskietek HD na pojemność 720K... problemy pojawiają się dopiero przy napędach USB o których mowa w tym poście. Co ciekawe zdarzył mi się kiedyś 3.5" flop (SONY), który bez problemu formatował dyskietki HD na 720K, w dodatku potrafił ustawić silniejszy prąd zapisu, nawet wtedy gdy w stacji tkwiła dyskietka HD, a ja nadal uparcie formatowałem taką dyskietkę na 720K.
Reasumując... cała moja paplanina miała na celu uzmysłowienie koledze zadającemu pytanie (ratai), że jeżeli próbuje formatować dyskietkę HD na 720K przy pomocy flopa na USB, to zapewne jest to powodem niepowodzenia.