jakie mamy możliwości podłączenia komputerów spectrum do telewizora?
czy takiego spectruma można gdzieś kupić? który model ma najwięcej opcji podłączenia do TV?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Bałagan » spectrum 128+
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy takiego spectruma można gdzieś kupić? który model ma najwięcej opcji podłączenia do TV?
Google twym przyjacielem: http://www.benophetinternet.nl/hobby/va … cables.pdf
Wszystkie.
Odpowiem na ostatnie pytanie, bo pokrywa się z pierwszym, a drugie jest tendencyjne :)
Out of the box, Spectrum 16, 48 i + mają możliwość tylko po antenie - czyli przez wbudowany modulator. Bardzo popularny mod polegający na przecięciu w wewnętrznym modulatorze dwóch kabelków i przylutowaniu trzeciego, zmienia wyjście antenowe (będące nota bene chinchem) w Composite. Warto, jakość o niebo lepsza (a dźwięku po antenie spectrum i tak nie emituje tylko szum).
Modele 128 w górę oferują więcej możliwości gdyż poza gniazdem antenowym mają wyjście RGB, co jest lepsze o dwa nieba. Uwaga: modele 128, 128 +2 (szary) mają inny układ pinów niż +2A i wyższe, więc żeby było pełne RGB i dźwięk, przelutowuje się wewnątrz dwie zworki.
wieczor, jakie zworki? Oba generują RGB w innych standardach - jeden cyfrowy, drugi analogowy...
Coś popieprzyłem, to było rok temu jak tę zworkę przelutowywałem i nie pamiętam po co :) Zaraz poszukam tego dokumentu.
Chodziło o to co ma być na pinach, dwa z nich mają alternatywy w zależności od zworek
Ja przelutowałem tylko jedną zworę LK8 od audio, by mieć dźwięk w telewizorze.
Modele 128 w górę oferują więcej możliwości gdyż poza gniazdem antenowym mają wyjście RGB, co jest lepsze o dwa nieba. Uwaga: modele 128, 128 +2 (szary) mają inny układ pinów niż +2A i wyższe, więc żeby było pełne RGB i dźwięk, przelutowuje się wewnątrz dwie zworki.
O przelutowaniu jakich 2 zworek wewnątrz szarego 128 piszesz? Ja u siebie zmieniałem sposób wlutowania jednego tranzystora przy modulatorze, ale nadal jakość obrazu nie jest do końca zadowalająca. Kabelek rgb przerabiał mi kolega z forum. Obraz generalnie "kasza", ale po podłączeniu zasilacza 3V wyostrza się, ale na górnej cześci ekranu obraz deczko przesuwa mi się w bok...
to kurde wypuścili komputer którego nie można w normalny sposób podłączyć do telewizora?
a to checa... godna chyba szefa unijnej dyplomacji...
Faktycznie wkurzające... Z tego powodu nie za bardzo w ogóle lubię odpalać speca. Miałem wersję 2A i nie było problemów z obrazem, ale zamieniłem na szaraka, bo lepiej śmiga z DividE.
a po ludzku tłumacząc to co napisałeś?
Już wiem chodziło o wylutowanie LK1 i wlutowanie LK3 aby zamiast VSYNC na pinie 5 było +12V, używane do switchowania. Tych zworek jest kilka, można np. wyprowadzić sobie audio, ale ja sobie audio przerobiłem na stereo to dociągam osobnym jackiem:
Pierwsza to przelutowanie LK7 na LK8 obok AY - aby był dźwięk, drugie to przelutowanie LK1 na LK3 obok złącza Video - aby uzyskać napięcie do przełaczania trybu na pinie 16 eurozłącza. Ale uwaga - oryginalnie na płycie głównej nie ma wlutowanego rezystora R15 (1k) który powinien być podpięty do 12V.
U mnie jednak lepszym rozwiązaniem było wykorzystanie V.SYNC do przełaczania telewizora w tryb RGB, czyli pozostawienie LK1 na swoim miejscu, obraz mam idealny.
Można zrobić kabelek działający bez problemu ze 128K i szarym +2. Ja takie robię i obraz jest bez zarzutu. Fakt, że brakujące 12V dociągam specjalną przelotką-rozdzielaczem z zasilacza. Wtyka się ją pomiędzy zasilacz a komputer.
Jeżeli ktoś podłącza dźwięk do telewizora, to niech od razu obraz podłączy do odkurzacza - a potem na cały ten zestaw dalej narzeka.
Gratuluję przemyślności.
Jeżeli ktoś podłącza dźwięk do telewizora, to niech od razu obraz podłączy do odkurzacza - a potem na cały ten zestaw dalej narzeka.
Gratuluję przemyślności.
Możesz rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem?
Strasznie mi wstyd, ale zdarza mi się podłączać dźwięk do tv. I (o zgrozo) moje dwa LCDziaki przeznaczone do retrokompów nadają w mono!
:)
Ja nie ustawiłem zworki wywalającej audio na gniazdo monitora, bo przerobiłem +2 na stereo. Ale dociągam minijackiem z gniazda. Telewizor też mam stereo a audio ma takie, że na domową akustykę z powodzeniem wystarczy. To nie rubin ;)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » spectrum 128+
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 61 zapytań