Wczoraj wrzuciłem update do wersji 1.60.
Bawiąc się MegaSpeedy, które 2 dni temu wbudowałem do mojej stacji, analizowałem jak stacja reaguje na różne polecenia SIO i znalazłem mały błąd w aplikacji SIO2BT.
Otóż DOS 2.5 umożliwia formatowanie w single density (SD) i extended density (ED) i robi to nie używając bloku PERCOM, którego orginalna stacja 1050 przecież nie zna.
Aplikacja SIO2BT generowała jednak (na swoje własne potrzeby) block PERCOM, którego używała przy kolejnych formatowaniach. Błąd polegał więc na tym, że po sformatowaniu obrazu dyskietki w ED nie dało się jej sformatować w SD (konieczne było w tym celu ponowne jej zamontowanie).
W wersji 1.60, obrazy dyskietek można dowolnie przeformatowywać używając DOS 2.5 jak i DOSy posługujące się blokiem PERCOM (MyDOS, SpartaDOS).
Ponadto Sparta DOS X uzyska w kolejnych wersjach możliwość dopasownia timingów SIO do komunikacji przez Bluetooth (dostałem od TRUBa wersję testową). To oznacza, że użytkownicy Sparta DOS X nie będą potrzebowali spatchowanego systemu operacyjnego, żeby przesyłać dane do SIO2BT.
Wracając do MegaSpeedy. Używając QMEG+BT 4.04 udało mi się skopiować pliki pomiędzy smartfonem a stacją (Ultraspeed). QMEG rozpoznaje i obsługuje Speeder-y a jednocześnie pozwala na komunikację przez BT.
To znaczy: komunikacja ATARI<-> Smartfon odbywa się "w normalu" (19200), ale już komunikacja ATARI<->stacja dysków z MegaSpeedy "w TURBO".
Na koniec zamieszczam link do Videobloga autorstwa stRing-a, znanego chyba wszystkim z doskonałej muzyki do gier (np. The Hunt, Assembloids, Ridiculous Reality):
https://www.youtube.com/watch?v=RA4NNRd … MTQC4XRcXQ
W zasadzie jest to wersja "alfa" bloga (z braku czasu nie powstała wersja finalna) - mnie w każdym razie i tak się podoba :)
ATARI 65XE + SIO2BT