ależ ja jestem spokojny :) i nikomu nie zabraniam snuć hipotez... tylko ja po prostu to wszystko przerabiałem już i dlatego dzielę się moimi spostrzeżeniami i czasami ponieważ dużo pisania zaczyna wychodzić gdy tok myślenia chcę przelać w tekst, to skracam to co chcę powiedzieć dramatycznie i faktycznie może to czasami brzmieć jak jakieś "mądrzenie się", ale zapewniam Cię że tak nie jest... styl gburowatej odpowiedzi wynika z prób skracania wypowiedzi.
Co do pomijania wywołania playera... to być może nie słyszysz tego w tempie... ale to ma spory wpływ na "obwiednię" i czasami słychać, ale to bardzo zależy od zastosowanych brzmień/instrumentów.
A co do zmiany tempa co ramkę... to tutaj musiał by się wypowiedzieć Jakub Husak... i zdradzić swoją "tajemnicę" :) posłuchaj tego... http://asma.atari.org/asmadb/search.php?play=244 i powiedz co słyszysz :) dodam że "chłyt" który w tym muzaku zastosował qba jest fenomenalny :)
Co do responsywności matryc TFT to można wykład napisać... dodam tylko że nadal nie są one za szybkie a obecne czasy reakcji które podają to marketingowa ściema (chodzi o czas grey-to-grey) lub nieco inteligentniejsze sterowanie (LCD panel overdrive). Taką siatkę komórek TFT możesz traktować jako pamięć DRAM którą trzeba dość często odświeżać bo zgromadzone między elektrodami ładunki szybko odpływają.