Może ktoś z forumowiczów posiada takowy sprzęt? Jak zacząć z tym działać? Gdzie kupić MMC turbo z przygotowaną do działania kartą? A może na początek popróbować ładować jakieś gierki w MP3/wav. Za wszelkie info będę wdzięczny.

2 Ostatnio edytowany przez JLS (2015-04-28 06:26:15)

ravenax28 napisał/a:

Może ktoś z forumowiczów posiada takowy sprzęt? Jak zacząć z tym działać? Gdzie kupić MMC turbo z przygotowaną do działania kartą? ....

Widze, ze kolega kupil ten BBC Micro Model B 32k którego aukcja skoczyla sie 26 kwietnia czyli wczoraj.
Spod znaku żołędzia mam cztery komputerki:
- Electron
- BBC Micro model B 32k
- BBC Master 128 + karta sprzetowa z procesorem 80186
- BBC Master Compact
Oprocz tego mam oryginalny monitor, który byl sprzedawany z Master Compact System , dwie stacje FDD 5.25 cala do BBC Master 128  oraz sporo dyskietek 5.25'' z programami na te komputerki no i na dyskietkach  3,5 ''.
Jak w koncu dojdzie do mnie Turbo MMC to sie pochwale.
Turbo MMC mam obiecane od kolegi z U.K., i czekam cierpliwie.
W Polsce najprawdopodobniej nikt sie tym nie zajmuje, mam na mysli turbo mmc.
W tych komputerkach bylo fajne to ze programy np. narzędziowe mozna zaprogramować w EPROM-ie, po włożeniu do gniazda na  płycie , a potem  z tego epromu je uruchamiać.

3

Też mam Master Compact złożony z dwóch konsol, bo jedną ktoś spalił, ale Epromy ocalały i kilka innych scalaków. Mam więc jeden kompletny z dwoma flopkami 3,5" i zasilaczem w oryginalnej budzie, ale leży, bo nie wiem jak tego używać. Parę czerstwych gierek nie zachęca do działania. Jakiś eprom dodatkowy też jest, może nawet dwa.

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

4 Ostatnio edytowany przez ravenax28 (2015-04-27 20:51:43)

Zgadza się. To ja wyrwałem to bbc na allegro :) Ciekawe, czy zadziała, bo opis zawierał groźny wyraz "nietestowany". Cena ostateczna wyszła atrakcyjnie, bo i kabel AV i kabelek do magnetofonu. Jak sprzęt zadziała, to również będę szukał mmc turbo i może ktoś z forum pomoże mi w zakupie w UK, bo tylko tam jest możliwość zdobycia tego interface.