Nie wiem, czy to tylko ja mam takie szczęście, ale padł mi już drugi kwarc 14,1876MHz. I to jeszcze wyjątkowo złośliwie, bo komputera, w którym siedział, używałem do uruchamiania i testowania Weroniki, więc pojawiające się na ekranie śmieci, niespodziewane zwisy etc. szły na konto modułu. Aż w którymś momencie komputer w ogóle nie wstał i wylazło szydło z worka. I taki mi pomysł wpadł do głowy, żeby zastąpić go czymś łatwiej dostępnym. Pomysł zmaterializował się z formie płytki na zdjęciu. Kwarc o częstotliwości 17,73447MHz należy do standardowo dostępnych, bo to 4xPAL. Przy okazji wyprowadzony jest zsynchronizowany z zegarem systemowym sygnał 4,433618Mhz, co może się przydać do przeróbki komputera NTSC na PAL bez konieczności uzupełniania brakujących elementów. Jakby ktoś stanął kiedyś przed podobnym problemem, służę pomocą. Koszt zmontowanej płytki to jakieś 35zł + wysyłka.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.