Podczepiam się pod temat, bo być może właśnie "Tight Packer" jest tym programem, który także chciałbym "pozyskać". (Sugeruję się tym, że na pewno korzystał z niego Jager.) A dlaczego chciałbym - o tym trochę dalej.
Natomiast pytanie pierwsze: czy istnieje jakiś program, o którym wiadomo, że został "potraktowany" tym właśnie pakerem? W zasadzie nie znam twórczości grupy "Tight", więc gdyby ktoś był w stanie podpowiedzieć, co między innymi stworzyli (a co się przy tym może depakuje) - to też bym podziękował.
Przechodząc do kwestii ustalania poszukiwanego przeze mnie pakera, to sytuacja wygląda następująco:
Mam spakowane dane i chciałbym wiedzieć (nie mogę inaczej tego obejść) jakim pakerem konkretnie zostały one przygotowane. Wygląda na to, że jest to paker typu "słownikowego", ale nie jest to żaden z listy pakerów z atariki (w tym "flashpacker", "superpacker", "djpacker"). Z opisu nie wynika, żeby to mógł być paker Glonisza (opis w Serious#10), ani nie jest to też ten od Jaskiera z Energy#1.
Kolejne więc pytanie, zarazem prośba o pomoc, czy znane są komuś jakieś jeszcze inne pakery, w domyśle typu "słownikowego", czyli bazujące na powtarzających się ciągach wartości?
Cechą mocno charakterystyczną dla poszukiwanego przeze mnie pakera jest to, że ciągi bajtów niespakowanych mogą występować jedynie w porcjach po 8 (lub którszych), a przed takim maksymalnie długim ciągiem bajtów niespakowanych, wewnątrz spakowanych danych tym pakerem, występuje bajt "opisujący" ten ciąg o wartości $00 (czyli wyraża bitowo właśnie, że 8 następujących po sobie bajtów nadaje się do przepisania z archiwum na miejsca docelowe w procesie dekompresji).