1

Witam,

Czy miałby ktoś do sprzedania Atari 130 XE - oczywiście w pełni sprawne (obudowa nie musi byś być super, najważniejsze żeby działał). Ewentualnie sprawną samą płytę.

Pozdrawiam.

2

Czy masz uszkodzone 130XE i szukasz płyty, czy nie masz nic i szukasz 130XE?

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate

3

Mam uszkodzone 130 XE i szukam płyty.

4

Aż tak uszkodzone, że nie da się naprawić???

5

No właśnie, lepiej naprawić, jeśli jesteś zainteresowany to napisz na PW. W ostateczności mam płytę od 800XE, wystarczy z Twojej przełożyć dodatkową pamięć i kontroler i będzie śmigać.

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate

6 Ostatnio edytowany przez Greg (2015-02-23 09:36:54)

Oczywiście próbowałem ją naprawić zgodnie z opisami na forum. Dwie kości ram się grzały, jedna była na podstawce, druga wlutowana oryginalnie. Z wymianą na podstawce nie było problemu, natomiast był problem przy wlutowanej. Podczas wylutowywania musiałem odparzyć ścieżkę i jak wyjmowałem kość zerwałem ją niestety:( Takie coś chyba już jest ciężkie do nieprawienia, chociaż widziałem gdzieś w necie, że można połączyć ścieżkę kabelkiem od spodu. Tego nie próbowałem. Dodam, że to mój pierwszy raz jeśli chodzi o takie naprawy, no i oczywiście zamiast naprawić to jeszcze bardziej popsułem:( Chyba, że jesteś w stanie podjąć się wyzwaniu naprawy tej płyty???

7

Jak najbardziej, podlutuj brakujący fragment. Idealnie byłoby kynarem, można kupić na metry, ale możesz też  jakimś zwykłym cienkim kabelkiem miedzianym. Od biedy może być nawet drut ze skrętki..