http://setuprouter.com/router/cisco/epc3925/login.htm
Ciekawe, loguje sie bez usera i hasla. Co za security ze strony Cisco ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Przesylanie plikow pomiedzy atarkami
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://setuprouter.com/router/cisco/epc3925/login.htm
Ciekawe, loguje sie bez usera i hasla. Co za security ze strony Cisco ;)
WItam,
a wiec tak jak myslalem mam router CISCO EPC3925, zalogowalem sie na router znalazlem opcje DMZ jak pisal erOS ustawilem enable a co mam w pisac w opcji DMZ Host IP Address: ?
jesli chodzi o port to uzywam 21 taki port wymusilem np w aFTP i polaczylem z TT na falcona
CO dalej powinien zrobic
Kroll
DMZ? no cóż może być, ale nie było opcji Forwardowania? :)
w pole "DMZ Host IP adres" podaj IP Falcona z serwerem FTP - czyli jeżeli się nie mylę to u ciebie 192.168.1.14
ed--
tylko mniej świadomość, że przy DMZ masz dostępne z zew. wszystkie porty
Hej,
no dobra na chwile moge udostepnic ,ale i wylaczylem anonymous mam tez cos takie co dolaczam
czy tam dobrze to poustawialem i adres z koncowka 14 bedzie widoczny na zewnetrz ?
Kroll
A dlaczego też port 22? też używa FTP? standardowo dla activa to już prędzej 20 i 21. Reszta może na prv albo email bo chyba nie chcesz całemu światu ogłaszać ;)
NO tak faktycznie na priva napisze, no tak masz racje 20 i 21, ale ja praktycznie uzywam 21
Kroll
Porty 20/21 to standard (port 20 to ftp data). Port 22 to ssh.
Tak jak juz wspomnial erOS wrzucajc hosta do DMZ otwierasz go w calosci na swiat (chyba ze masz mozliwosc zalozenia jakies access list), tak wiec lepiej jest zrobic port forwarding. Twoj host z koncowka 14 bedzie widoczny w internecie pod adresem zewnetrzym twojego routera (http://dynupdate.no-ip.com/ip.php poda ci twoj adres zewnetrzny).
Witam.
a wiec chyba udalo mi sie wszystko rozwiazac i udostepnilem tylko wybrane porty 20 i 21, lacze sie z peceta przy pomocy Total commandera podajac zewnetrzny adres routera zaczynajacy sie od 89.66.xxx.xxx lacze sie z Falconem, takze z poziomu Atari wykorzystujac Hades alub TT oraz klientow aFTP czy Litchi.
Z erOSem bedziey jeszcze to testowac z zewnatrz.
A co najwazniejsze zupelnie przez przypadek znalazlem przyczyne ze Litchi widizal puste katalogi choc logi byly OK jak pisal erOS.
Caly klopot polegal na ty, ze odpalilem wersje FTP_serv na falconie wersje pod Stik-a (a Falcon byl pod Mintem, a teraz uruchomilem wersje FTP_servera na falconie pod MiNT-a to sopwodowalo ze Litchi loguje sie prawidlowo i widzi caly katalog i pliki w nim
Dziekuje oczywiscie podziele sie dalszymi testami, ale to juz wieczorkiem. W tej chwili DMZ jest wylaczone
Kroll
no, jesteśmy po małych testach i nie wiemy co o tym myśleć :>
Przedziwne rzeczy miały miejsce :) Wszystkie połączenia wykonywane przez Internet, tryby zamiennie pass/active.
1) serwer FTP_serv u Krolla na Falconie na Mincie:
a) łączę się totalCMD na PC: łączy się, wyświetla pliki, wszystko OK
b) łączę się GapFTP na ST: łączy się, przyjmuje login, hasło, logowanie ok, daje komendę listowania i zwis...
dodatkowo zwis zalicza również server u Krolla :)
c) łączę się Litchi 1.2E: łączy się, przyjmuje login, hasło, logowanie ok, leci komenda LIST i znów zwis...
i znów również zwis servera u Krolla :>
d) Kroll łączy się na TT, Mint przez Litchi 1.3C, działa wszystko ok.
e) Kroll łączy się na TT TOS, STing Litchi 1.3C, działa wszystko ok.
2) serwer ftp_serv ver. 1.09 u mnie na ST, TOS:
a) łączę się z nim totalCMD na PC: łączy się, wyświetla pliki, wszystko OK
b) Kroll łączy się, na TT, Mint przez Litchi 1.3C, działa wszystko OK
3) serwer FTP_serv u Krolla na Hadesie:
b) łączę się Litchi 1.2E: łączy się, przyjmuje login, hasło, logowanie ok, leci komenda LIST i znów zwis...
4) serwer FTP_serv u Krolla na Falconie TOS:
b) łączę się GapFTP na ST: łączy się, wyświetla pliki, wszystko OK
c) łączę się Litchi 1.2E: łączy się, przyjmuje login, hasło, logowanie ok, leci komenda LIST i znów zwis...
była jeszcze sytuacja nr 5) serwer FTP_serv u Krolla na TT pod TOsem: ale też chyba bez rezultatów :>
Bardzo często połączenia z mojego ST zawieszały server Krolla, ale ten sam serwer u mnie postawiony
na ST radził sobie z połączeniami od Krolla i działał bez zarzutów :> WTF??!
Ja juz niewiele pamietam (ftp sie skonczylo na kill em all ;)) ale taki objaw (wieszanie po LIST) to mi sie kojarzy z trybem passive i NAT. Tryb pasywny zdaje sie nie przechodzi przez NAT bez 'pomocy' Sprawdzcie tez czy server uzywa passive (komenda PASSIVE - jesli wogole ten server falconowy udostepnia taka komende) Wiecej nie pomoge :)
Witam,
1. Dzieki erOS za obszerny opis naszych wsolnych wczorajszych testow roznych konfiguracji. BYla jeszcze jedna dziwna przypadlosc, FTP_serv postawiony wersja tosowa na TOSie na ATari TT. Lacze sie z PC total cmd wpisuje mu adres lokalny czyli 192.168.x.xx i wszystko OK widze pliki w katalogu. Nastepnie wpisuje adres zewnetrzny czyli 89.66.xxx.xxx proba laczenia z TT po 2-3 sekunadach 2 bomby na TT i powrot do TOS. Wersja FTP_serv to ta ktora postawil erOS na swoim ST. TO juz w ogole ciekawostka byla ?
2. Ale pomysl jest taki, czy ktos kto ma swoja atarke w sieci zainstalowanego klienta ftp (obojetny system TOS, MiNT) na provs skontaktowal sie ze mna ja udostepnie katalog i w ten sposob sprawdzimy czy to jest ogolny problem czy klocil se z ST erOS-a.
3. Czy ktos moze wie jak w tym FTP_serv ustawic actve alo passive?
Kroll
A nie pomyśleliście o różnicach w TOSie? Może z tym problem jest? Nie sprawdzę, bo nie mam połączenia z siecią w mojej TTce.
@syscall: o passive/active mode juz bylo na poczatku
syscall: to raczej nie problemy z NATem skoro u mnie klient z PC się łączy a klienty z Atari nie (a w jednym przypadku tak).
Kroll od siebie do siebie też się łączył na adres publiczny, a nie wew. LANowy.
No dobra dobra, chcialem pomoc :)
A nie pomyśleliście o różnicach w TOSie? Może z tym problem jest?
Sikor, sugerujesz ze maszyny z TOSami 3.0x i 4.0x nie tolerują przyjmowania połączeń z TOSa 2.06? :)
bo nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli...
na wszelki wypadek mój konfig:
STE, 4 MB, TOS 2.06 DE, NetUSBee, Usatan, ICD Pro 6.5.5, Sting, NVDI 3.01
*AUTO (NVDI,STING,US_GETCL,WDIALOG,Y2K_FIX)
*ACC (XCONTROL,POLSKIE)
*CPX (ADSCSI,BUBBLGEM,GENERAL,NVDICONF,SERIAL,STING,STNGPORT,STNGPROT)
*STING STX (ENEC,RESOLVE,TCP,UDP)
mój testowany serwer FTP - ftp_serv ver. 1.09
moje testowane klienty FTP - GapFTP 0.88, Litchi 1.2E, TotalCMD (8.01)
@erOS: niekoniecznie, ale jak wiadomo - z kompatybilnością TOSów bywa różnie (co widać głównie po grach, ale także nielicznych użytkach). Po prostu się zastanawiam, czy ktoś nie użył jakiejś "specyficznej" instrukcji TOSu niekompatybilnej z innym. Druga kwestia - może karty sieciowe do końca się nie dogadują? Po prostu staram się rozgryźć problem, bo jest ciekawy.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Przesylanie plikow pomiedzy atarkami
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 66 zapytań