MB84075 - 3 trójwejściowe Bramki OR, pewnie sumują sygnały video poszczególnych obiektów.
CD4069UBE - Inwerter (6 bramek NOT), to może robić tak naprawdę cokolwiek.
MC14528B - Podwójny monostabilny multiwibrator - robi za oscylator.
Nie widzę tu tego czego się spodziewałem. W katalogu General Instruments (strona 5ta i 25ta) jest opis zastosowania pojedynczego układu - AY-3-8515 (DIP 16, w wersji od Texas Instruments ma oznaczenie: SN 76499N), który sumuje wyjścia video z AY-3-8500 i korzystając z dodatkowego oscylatora dokłada podnośną koloru. Finalny sygnał kolorowego obrazu wyrzucany jest na jedną nóżkę - prowadzącą wprost do modulatora. Żeby było ciekawiej, układ ten podłączony jest jednocześnie do linii służących do wyboru typu gry i dla każdego "sportu" ma inne predefiniowane "palety".
No chyba, że projektant jakimiś prymitywnymi metodami złożył z bramek i tego multiwibratora podnośną koloru, ale na tym się kompletnie nie znam i mogę bredzić. W sumie dużo dałoby przeanalizowanie skąd dokładnie sygnały idą do modulatora. Sprawa o tyle ciekawa, że w kilku serwisach widziałem informację potwierdzającą, że obraz oryginalnie był jednak w kolorze, jak sugeruje logo na obudowie!
Jak by Ci się chciało, to chętnie bym pooglądał zdjęcia płytki, ale nie nalegam, rozumiem - są lepsze rzeczy do robienia niż zapewnianie rozrywki losowym internautom.
;)
Tak czy siak, bardzo polecam lekturę tego katalogu, ponieważ ma całą gamę schematów i opisów zastosowań wszelkich Pongów-scalonych i można dzięki temu rozszerzyć funkcjonalność nawet najbardziej okrojonych konsol. Wystarczy dodać parę elementów aby dodać/przywrócić obsługę pistoletu świetlnego jeżeli producent stwierdził, że nie było warto. Jest też opis jak zrobić układ dzięki któremu mamy dodatkową opcję zachowania się piłeczki: odbicia pod losowymi kątami, czy równie fajny opis modyfikacji układu sumowania video, który pozwoli grać nam czarną i białą paletką na szarym tle, ułatwiając chociażby rozpoznanie graczy podczas łupania w squasha.
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"