Witam, stałem się szczęśliwym posiadaczem ATARI 1040 STe.
Jednak jest to moje tak naprawdę pierwsze Atari, kiedyś mialem styczność, ale było to 130xe 20lat temu.
Od razu z Atari kupiłem/dostałem trochę towaru, który staram się ogarnąć.
Jest między innymi HxC, przejściówka na myszki ps2 z myszkami, tos 2.06 który muszę założyć, itd.
W związku, że pytań jest wiele, a ja jestem kompletnie zielony, a chciałbym na jak najwięcej uzyskać odpowiedź to je ponumerowałem. (p.s. jakby ktoś miał poratował jakimś nr gg czy skype gdzie od czasu do czasu bym zadał pytanie czy 2 to było by świetnie)
Pytania/problemy:
1. Dotyczy HxC i obrazy plików Atari ST. Sformatowałem kartę w fat32, nagrałem wymagane 2 pliki do root od Atari ST i jakieś dema w formacie MSA i chyba PRG. Odpala mi się HxC menadzer, wybieram te obrazy, save'uje, resetuje i....znowu się odpala HxC menadzer, a HxC mi piszczy 3x... Próbowałem tymi guzikami na nim znaleźć pliki i wcisnąć ten środkowy, ale zawsze mi pisze, że "bad file". Nie wiem czy coś z plikami, czy z samym hxc, czy ja coś źle robię? Nie ogarniam tego.
2.Edit - mam odpowiedź już na to pytanie :D
3. mam wykonanego jakiegoś moda na płycie, nie wiem co to jest i po co? (patrz foto)
4. Taśma od fdd siedzi jakoś strasznie mocno, nie mogłem jej odłączyć, jedynie mi górna cześć zaczepu jakby się otwiera tak dziwnie. Wydaję mi się, że ten kabel nie jest na stałe, ale próbowałem dość mocno i nie idzie. Nie wiem czy się z nią szarpać, nie chce nic uszkodzić...
5. jak sprawdzić jaką mam wersję TOS i ile mam pamięci? Powiedzmy, że wiem, ale chciałbym zobaczyć gdzie się to wyświetla?
6. czy w tym (nie wiem jak to się nazywa) "systemie operacyjnym" z zielonym ekranem, gdzie mogę wchodzić na dyskietki, można jakoś sprawdzić działanie prawego przycisku myszki? Jeżeli nie to czy moglibyście mi polecić jakiś najszybszy sposób na sprawdzenie go, bo mam jakąś przejściówkę na myszki ps2 i nie wiem czy jest ona ok i czy myszka ok? Jakas gra czy coś
7. gdzie znajdę jakąś bazę z obrazami gier na Atari st/ste? (jeżeli można powiedzieć na forum)
bo muszę jakoś sprawdzić czy mi działa wszystko, dźwięk, myszka, joysticki, HxC, Atari, itd... a nie mam jak...
Pozdrawiam.