Konwerter jest w bazie plików AOL. :)
Za to w linku poniżej są wszelkie dostępne wersje playerów formatu MD8. Przekopałem praktycznie wszystkie kolekcje stuffu, jakie są na Pigwie (CTH, PD i CD od Vaska, kolekcja Nira Dary'ego, Holmes CD), AOL, ABBUC PD (część zbiorów u nich jest uszkodzona; wygląda na to, że komuś źle się skopiowały niektóre dyski z plikami MD8, gdyż zapis zawsze się urywa na 720 sektorze, a ATR jest w gęstości rozszerzonej - spróbuję to zgłosić) oraz parę innych. :)
http://ftp.pigwa.net/stuff/other/temp/P … y%20MD8.7z
Ogółem są w nim 354 pliki MD8, w tym w katalogu Nowe zgrane przeze mnie konwerterem w wersji 130XE z oryginalnego dysku z STP 2.1, oraz w katalogu Nowe (duże) przerobione przez wersję 65XE pod MyDOS-em. Dobrze pod MyDOS-em chodzi właściwie tylko MOD Player v1.20 od Marka Goderskiego, reszta (w tym playery od Soused Teata) działa dobrze tylko pod DOS II+/D. A w ogóle żaden nie potrafi dobrze odtworzyć tych największych modułów. :P
Fajnie wygląda dump STP 2.1 od Mirage z emulatora. Wygląda na to, że program był po prostu zgrany freezerem i spakowany. Korzysta z pamięci pod ROM-em, w którą - co ciekawe - kopiuje ROM z XL OS 1.2 z podmienionym standardowym zestawem znaków na polski i chyba procedurami SIO. :)
Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.
Terry Pratchett - Równoumagicznienie