ZbyniuR napisał/a:A czy kojarzy ktoś inny prócz Amig i Atari 8bit komp z lat 80/90ych który by miał 4 kanały dźwięku i sprzętowo (bez procka) realizowane mieszanie trybów graficznych na różnych wysokościach ekranu, a przy tym tak przewyższały "kolorowością" i elastycznością w kwestii rozdzielczości i overscanu ówczesną konkurencję?
Moim zdaniem to nie jest przypadek że pracowali nad tym ci sami ludzie. Choć niedawno czytałem że gdy Atari zatrudniło Minera to scalak od grafy dla VGS (2600) był już w zasadzie gotowy, a on miał go tylko zminiaturyzować i dodać jakieś rejestry czy coś tam tylko dokończyć. A nie jak wcześniej sądziłem zrobić go od zera.
ZbyniuR, jak dla mnie zbyt mocno naciągana teoria.
Zarówno pod względem dźwięku jak i obrazu układy Atari 8bit jak i Amigi są kompletnie różne. Nie ma tam wspólnego mianownika. Pewnie zaraz ktoś wspomni o display list i copper list - otóż ich jedyna cecha wspólna to podobna nazwa.
Miksowanie trybów graficznych to żadna unikalna cecha. W pewnym sensie jest ona popularna na ST (np. miksowanie midres i lowres w demach, technika overscan). Co do układu dźwiękowego to Miner nie przykładał palca do Pokeya.
Swoją drogą jakiś czas temu zauważyłem dziwny kult Minera. Sam zrobił Atari, sam wydziergał amigę. Niedługo pewnie dowiemy się że biegał po wodzie :)
A tutaj ciekawy cytat z pewnego wywiadu:
" The Atari 800's architecture evolved as an upgrade of the 2600. Conceived primarily by Steve Mayer, Joe Decuir and Jay Miner before"
Jarkeczek napisał/a:troche ot, ale.. byłem na wystawie/prezentacji nowoczesnych komputerów na AGH w.. 1986 lub początek 1987. Były PC XT i Atari ST, Amig nie było. ST tak biły wtedy na głowę PC że szok. Był tam min Stefan Szczypka i prezentował skład gazet na Atari, muzykę. A pamiętam PC próbowały skrzeczeć Covoxami. To że ST nie była tak dobra multimedialnie jak potem Amiga sądzę że było za przyczyną tego że była adresowana do innego segmentu odbiorców. Mam trochę pism z tamtego okresu i widać min z ogłoszeń z Atari że miał to być komputer osobisty a nie konsola do gier. Zresztą dawna nazwa Jackintosh jasno określała jego przeznaczenie. Amiga poszła w gry/multimedia. Moim zdaniem obie drogi zawiodły bo jednego wygryzł PC a drugiego konsole.
od początku ST nie było targetowane jako konkurencja amigi (gdyż jej jeszcze nie było - były tylko czipsety) tylko konkurencja Mac'a. Tak było do 1987 roku (gdyż koncepcja A1000 była niewypałem) gdy Commodore przywróciła prawdziwą konsolową twarz amidze. To rynek, po 87' popchną ST i amigę do wzajemnej konkurencji.
Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org