Pytanie. Czy klawiaturę od TT można podłączyć do Megi ST 1
Wtyczki do klawiatury wyglądają jakby identycznie ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Klawiatura do Atari TT
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wtyczki do klawiatury wyglądają jakby identycznie ;)
można,
można je obie również podłączyć do ST/Falcona
dzięki, bo podlutowuje właśnie YerzmYeYowi tę klawiaturę do TT i muszę to jakoś sprawdzić. Problem był też taki, że klawiatura nawet bez podłączonego joya generowała na non stopie gierunek do góry. Przemierzyłem ten kierunek na okoliczność zwarcia do masy i jest jak by ok. No nic, podlutuję, wygrzebię Megę i zobaczę o co kaman. Tnx za info!
Joya niestety nie sprawdzę. Miałem 5 dysków z grami z czego odpaliło zero, podłączyłem hdd na minimalnym konfigu i cały czas brakuje ramu, albo 3, lub 4 bomby i zwis ... uruchomiła się jedna gra, to okazało się że działa wyłącznie na mysz ;)
Jest jakiś JoyTester dla ST?
Da się w takiej medze posadzić 4MB ram? ... o - ArtikWroc ;)-
Mega STE ma sloty SIMM na 4MB ramu. By dołożyć więcej trzeba mieć rozszerzenie pamięci, np Marpet Xtraram+8 albo takie jakie montował Artik
Czy nie pisałem o Mega ST (1)
jak bym miał mega STe, to bym się posrał z radości ;)
:)
Mega klaycznie - przelutowanie kości pamięci lub rozszerzenie pamięci. Artik chyba miał coś takiego.
Joya niestety nie sprawdzę. Miałem 5 dysków z grami z czego odpaliło zero, podłączyłem hdd na minimalnym konfigu i cały czas brakuje ramu, albo 3, lub 4 bomby i zwis ... uruchomiła się jedna gra, to okazało się że działa wyłącznie na mysz ;)
Pin, jakie gry Ci nie chodzą na Medze z 1 MB? Przecież chyba wszystkie powinny :)
Z flopa raczej wszystkie powinny, natomiast gry (nawet plikowe) przegrane z flopa na hdd mogą nie chodzić, stąd
powstał projekt "Atari ST game adaptations" http://atari.8bitchip.info/fromhd.php i specjalnie przygotowane gry pod hdd.
I jeżeli chodzi o te wersje przystosowanych dla twardego od P.Putnika to wtedy rzeczywiście część z nich wymaga więcej niż 1 MB, ale również spora część idzie nawet na 0,5 i 1 MB.
Może problemem jest driver? jaki używasz? ICD? HDDriver? Niestety większość tych gier dla dysku najlepiej się zachowuje z driverem PP, a komunikat o braku pamięci nie musi oznaczać od razu braku RAMu, bo mi na ICD te gry Putnikowe krzyczały o braku RAMu nawet przy 4 MB, i to może być kwestia drivera a nie pamięci. Proponuję do testów użyć obrazu z grami i Putnikowym driverem http://atari.8bitchip.info/DiskImgPP1.html
Mam jeszcze coś takiego, ale niezmontowane. Chwilę by mi zajął montaż, gdyż ostatnio jakoś nic mi się nie chce :)
http://atari.wroclaw.pl/hardram.html#myram
offtop: artik - wyslalbys lotharkowi eifla do mega ste ?
Wysłałbym, ale nie mam, wszystkie jakie miałem wyszły :(
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Klawiatura do Atari TT
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 60 zapytań