Pytam tutaj, bo lepiej najpierw wśród swoich, być może ktoś posiada wraży osprzęt ;)
Mój zasilacz od komody ma problem z 9V, chętnie kupię któryś spośród dwóch typów od lewej:
W stanie BDB, w pełni sprawny.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Bałagan » [K] zasilacz do C-64
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pytam tutaj, bo lepiej najpierw wśród swoich, być może ktoś posiada wraży osprzęt ;)
Mój zasilacz od komody ma problem z 9V, chętnie kupię któryś spośród dwóch typów od lewej:
W stanie BDB, w pełni sprawny.
W torze 9V tam się nie ma co popsuć, jakie masz objawy ?
A bezpiecznik Ci się nie przepalił na płycie komcia? On tam odcina 9V właśnie.
Nie, w moim nie kontaktuje kabel gdzieś na wyjściu z zasilacza i raz mam 9V, a raz nie mam, czyli raz SID gra, a raz nie - pomaga poruszanie czasem ;) A że ten zasilacz (nowego typu, jak ten w środku na zdjęciu) jest raczej klejony, to nie bardzo widzę sens ingerencji...
A jesteś pewien, że to nie złącze na płycie C=? One po tylu latach lubią złapać "zimny lut". Sprawdź dla pewności na innym egzemplarzu.
Dzięki za sugestię, sprawdzę jeszcze.
Nie łączy jak ruszasz kablem przy wtyczce ? Może wystarczy skrócić kabel i założyć nową wtyczkę ? Wtyczka kosztuje z 5 zeta a zasilacz kilkadziesiąt. Kupując na allegro 50/50 że kupisz z niedziałąjącym 9v.
Nie, tak jak napisałem wcześniej, mam wrażenie, że nie kontaktuje kabel na wyjściu z zasilacza, czyli przy samym zasilaczu ten, który już dalej idzie do kompa. Ale muszę jeszcze tym trochę poruszać i sprawdzić, teraz jak na złość cały czas mam to 9V ;)
Podlacz woltomierz i powygiaj kabel. Tylko zwarcia przy okazji nie zrob.
Już nie trzeba. Ruszając kabel przy zasilaczu byłem w stanie wymusić odcięcie i powrót 9V, czyli tam jest jakieś przerwanie i w sumie rzecz estetycznie nienaprawialna za bardzo w tym typie zasilacza.
Oferta kupna aktualna ;)
Sorry nie doczytałem . Ja bym zlokalizował miejsce uszkodzenia kabla i spróbował je wyciąć. Pamiętam ze jak kupowałem na allegro zasilacz to trafiłem dopiero za drugim razem na taki ze sprawną linią 9V, kumpel miał tak samo - drugi kupiony był ok.
Z zasilaczami do stacji 1541 II jeszcze gorzej było - bo z wiekiem coś dziwnego im się dzieje i chyba wszystkie padają z czasem.
Zlokalizowanie nie jest proste, bo zasilacz jest klejony i nie da się (chyba) tego sensownie rozebrać. Nie kontaktuje w miejscu gdzie jest to gumowe zabezpieczenie/zgrubienie na wyjściu z zasilacza, więc każda rzeźba będzie wyglądać... Jak straszna rzeźba, a i tak nie kontaktujący fragment przewodu może być już w środku i wtedy dupa ;)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » [K] zasilacz do C-64
Wygenerowano w 0.015 sekund, wykonano 61 zapytań