1

Cześć,

czy Ktoś z Forumowiczów podjąłby się naprawy Satana w cenie do 50 zł ?

Jest to SatanDisk
Oznaczenia na płytce :
AE
version 3.1
2008 rok
Nie działa pod żadną z 3 kart (adapter i bez adaptera - na zwykłej SD starego typu nie działa i na microSD też nie)
Zasilanie mu podawałem od 9-12V --> nie pali się żadna z diod wykrywająca kartę
Nie wykrywa Satandisku żaden ze sterowników dysku twardego na Atarynce ->
Po wczytaniu z dyskietki driverów (hddriverutil) nie mogę sformatować karty bowiem nie widzi Twardziela (Satana)
brak podświetlonej opcji FORMAT. Pisze że nie widzi partycji.
Nie mam urządzeń żeby go naprawić.
Wyrzucić szkoda.

http://up.programosy.pl/foto/satand_01.jpg

http://up.programosy.pl/foto/satand_02.jpg

http://up.programosy.pl/foto/satand_03.jpg

"Litwo, Ojczyzno moja ..." - Elektronika BK-0010-01 (16 bit, 32 kB, Basic Vilnius...)

2

A nie podłączyłeś przypadkiem nieodpowiedniego zasilacza przez pomyłkę?

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

3

9-12 V
200 mA
"minus" na owalnym ekranie "plus" na bolcu wewnątrz
zwykły zasilacz od "komórki"

"Litwo, Ojczyzno moja ..." - Elektronika BK-0010-01 (16 bit, 32 kB, Basic Vilnius...)

4

A wczesniej dzialal ten Satandisk ?

5

nie (nie działał), dostałem go od Kolegi, który go nie używał.
Jeśli ktoś ewentualnie wskazałby główne punkty, instalacji tego urządzenia, byłbym wdzięczny
Do tej pory korzystałem z instalki (tutoriala) zamieszczonej na str. Jookie
dziwi mnie to , że po podłączeniu zasilania, diody nie jarzą i to że sterownik hddriverutil też go nie znajduje

6

Takie głupie pytanie... sprawdzałeś biegunowość zasilacza? Tak na wszelki wypadek. :)

7

Nie ma głupich pytań ... ;)
Tak polaryzacja jest OKi , j.w. - na zewnątrz wtyczki, + bolec
Zasilacze podawałem Satanowi już 2, oba sprawne, bowiem używane na codzień do innych urządzeń.
Gdyby wykluczyć zasilanie...kolega Piter podał taką myśl,
że w tych Satanach (typ Jookie) psuły się najczęściej epromy -
być może chodzi o to, że kość się rozprogamowała ?!?
Nie mam programatora - dla mnie ogólnie za trudny temat.

8

Ogolnie to z biegunowoscia bylo roznie. Byly Satandyski co mialy plus w srodku, ale byly tez z plusem na zewnatrz.
Ale o ile pamietam to dioda powinna sie palic jako sygnalizacja zasilania.

9

Witaj micza,
widzę, że próbujesz ruszyć tego Satana...

Tak jak mówiłem - u mnie nie chciał również działać, ale ja elektronikiem jestem żadnym...

Jedno tylko powiem - kupowałem jako sprawny, przetestowany i o ile pamiętam - u mnie przy zasilaniu podłączonym diody się paliły!

Powodzenia

Atari Falcon + CT63; Atari 1040 STE 4 MB RAM; Atari Jaguar

10

Ze zdjęć to jasno nie wynika, ale z tego co udało mi się wypatrzeć to wygląda że w tym egzemplarzu polaryzacja jest odwrócona, czyli: + na zewnątrz.

"tatusiu zobacz, narysowałam tobie takie same coś jak na twojej koszulce" 
https://github.com/willyvmm/mouSTer
jmp $e477

11

Willy ma rację. Jeśli podłączyłeś odwrotnie, to otwórz okno i sprawdź jak daleko poleci..... ;)

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig, after a couple of hours you realize the pig likes it...

12

Raczej nie, bo widzę tam diodę która chyba zabezpiecza przed odwrotną polaryzacją.

jmp $e477

13

Możliwe, ale jak mocny zasilacz, to 1N4148, która tam jest zapewne - nie wytrzyma :)

14

Jakieś "urban legend" czy cuś.
Wg danych katalogowych dla 1n4148: VR continuous reverse voltage − 100 V

jmp $e477

15

Ale to w momencie, jak podłączysz poprawnie, wtedy wytrzymuje napięcie wsteczne 100V, ale prąd nie płynie. Jak podłączysz odwrotnie, jej zadaniem jest zrobić zwarcie i wtedy: Repetitive peak forward current max. 450mA. Jak większy - zapewne się uszkodzi, czyli np. przestanie zabezpieczać, lub zewrze w obu kierunkach.

16

Przyglądnij się jak ona jest włączona, szeregowo między plus i stabilizatory (o ile to są stabilizatory).

jmp $e477

17

A faktycznie, szybko rzuciłem okiem i sądziłem, że jest w kierunku wstecznym między bieguny zasilania.

18 Ostatnio edytowany przez micza (2015-01-08 17:04:47)

cyt. "Ogolnie to z biegunowoscia bylo roznie. Byly Satandyski co mialy plus w srodku, ale byly tez z plusem na zewnatrz.
Ale o ile pamietam to dioda powinna sie palic jako sygnalizacja zasilania."

Nie no z układu ścieżek na płytce widać że bolec w środku to plus układu

Kurde od kilku postów, merytorycznie stoimy w miejscu... zasilanie już przerabiałem... rzucanie za okno to średnia podpowiedź ;)

Na stronie Jokkie jest napisane po włączeniu zasilania dioda (niebieska) u mnie prawdopodobnie zielona zapala się na ok. 2 sek (coś tam ogłasza, że karta jest sprawna)
U mnie echo.

19 Ostatnio edytowany przez Monsoft (2015-01-08 17:04:24)

Satandisky ktore ja sprzedawalem mialy plus na zewnatrz (nie wiem czy to akurat egzemplarz ode mnie bo ja w sumie nie sprzedawalem w polsce ). Zreszta kolega Willy to potwierdzil.

20 Ostatnio edytowany przez damianx (2015-01-08 21:50:34)

no niestety w tym jak widać ze zdjęcia plus jest na obudowie a minus na bolcu.
albo się spalił albo działa ,wystarczy zmienić teraz biegunowość zasilacza i sprawdzić.

21

micza napisał/a:

Nie no z układu ścieżek na płytce widać że bolec w środku to plus układu

Polemizowałbym.

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

22

mea culpa
przepraszam, rzeczywiście odwrotnie podlaczalem bieguny

23

Czyli faktycznie pytanie nie było głupie. :)

24

Czyli teraz wybrać okno przez które wyrzucić :)

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

25

Hurra!

Temat zamknięty, skończyło się sukcesem - SatanDisk chodzi, rzeczywiście pomyliłem (to od czego było trzeba zaczac) polaryzacje zasilania - dawniej "wypełnieniem" na płytkach był minus jak np. w radiach i to mnie zmyliło; wczoraj zaskoczyl (diody zajarzyly), jednak poczatkowo bez efektu bo mialem slaby zasilacz (9V od komóry). Dziś podałem mu silniejszy zasilacz od skanera i napięcie 12 V.
Od razu zaskoczył.
Do Satandiska przygotowałem karte SD z nagranym obrazem dysku .img ze strony Putnika.
Dzięki wszystkim, którzy okazali pomoc (erOS !).

P.S. @syscall @duddie: proponuje wyrzuc swoja ironie (nawet przez okno)