Mimo tego, że pewnie znowu dostanę bana - przedstawię mój subiektywny pogląd na ważność niektórych party w Polsce. Wbrew obiegowej opinii Greya - nie zawsze na SillyVenture było więcej prac niż na Głuchołazach (proszę porównać dane w atariki za 2010 rok). I przypominam, że nie wszystkie prace są umieszczane na pouet.net.
Moje przemyślenia dotyczą wyłącznie atari 8-bitów. Na Głuchołazach chyba faktycznie tylko raz odbyło sie kompo na atari 16 bit - grafika (o ile pamiętam trzy prace, w tym jedna TDCa).
Grzybsoniada - tak, wiem, 13 prac w 2008 roku to tyle co nic. Ale, ale... SillyVenture 2004 tylko 16 prac. Brzmi lepiej niż 13. Spójrzmy na SV 2000 rok.Hmm, 3 prace. Porywająca ilość... Całkiem jak na Wapniaku, choć tam tylko gry były. Co ciekawe - 13 prac to dokładnie tyle, co na Głuchołazach 2006.
Teraz kolej na odniesienie się do kolejnego zarzutu. Zarzuca się dzieciom Rocky-iego, że wystawiają prace na Głuchołazach. Według mnie to powinna być zaleta - mamy nowe pokolenie, które coś robi na nasze (małe) Atari! Co więcej - proponuję zapoznać się z tymi pracami. Jak dla mnie są całkiem niezłe, za kilka lat latorośle (według nomenklatury niektórych: bachory) mogą się znaleźć w czołówce grafików scenowych. o ile się ich nie udupi poglądami, że "dzieci pana Y lub Z coś wystawiły, więc to wstyd na party". Według mnie - takie "zapędy" powinno się wspomagać. Przypominam, że na te prace głosowali wszyscy uczestnicy party (ilu by ich nie było), a głosując na obrazek nie wiadomo, czyj on jest.
Reasumując - porównując niektóre party do "spotkania przy piwie i ognisku/grillu" powinno się podjąć pewną refleksję, czy aby na pewno "tylko". Oczywiście - często jakośc nie idzie z ilością (zazwyczaj tak jest). Mam tylko nadzieję, że komercja nie zabije prawdziwego frendshipu i nadal będziemy mogli się spotkać kilka razy w roku - czego sbie i innym życzę w nowym roku.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.