ojej, ale się tu narobiło.
* Odpalamy FDISK FJC, najlepiej wersja 4.5 lub dalej, jeśli coś powstało
* W menu "DISK" mamy Initialize. Inicjujemy dysk i przydzielamy odpowiednią ilość miejsca dla FAT i APT (Atari Partition Table). Możemy zrobić fata 16, lub 32. Oczywiście dla FAT16 max 2GB ;)
* Fat pojawi się jako pierwszy wpis w tablicy, reszta partycji pod Atari - do zdefiniowania ręcznie, w praktyce każda po 65535 sektorów 512 Bajtowych
* klawiszem "V" przydzielamy poszczególnym partycjom litery napędów. Można sobie pozostawić dla Fata coś w rezerwie.
* partycji można zrobić znacznie więcej (dla Atari), ale po przekroczeniu 34-36-7 (nie pamiętam) wpisów zaczynają się problemy. Najpierw objawia się to zniknięciem kursora przy wprowadzaniu nazwy dla partycji (widocznej tylko pod FDISK), później może nastąpić przypadkowe skasowanie całej tablicy partycji. Udało mi się to dwa razy ;)
I teraz najważniejsza sprawa. Ja zadeklarowałem 2GB partycję FAT16, gdyż z nową Spartą i sterownikiem do Fat16 mam dostęp spod Sparta DOS X do 2 GB jednym ciurkiem ;) - idealne narzędzie do sprowadzania danych na Atari ;) - bardzo szybkie przy okazji. Minusem jest to, że nie udało mi się zmusić SIDELOADERA do współpracy z FAT16. Tak więc, zależnie od potrzeb - deklarujcie albo FAT32 i możliwość pracy na loaderze i braku możliwości przetransferowania danych na APT, albo FAT16 i zagwostka z loaderem, ale możliwość dostępu do FATA z poziomu SDX.
Przykładowa tablica partycji, ekran ze sterownika dla vbxe pod Spartę X:
Katalog Fata pod Sparta Commander:
CHKDSK i SysInfo, Speed test (test na IDE+ dla FAT16):
Kontakt: pin@usdk.pl