Mimo tego, że pewnie znowu dostanę bana - przedstawię mój subiektywny pogląd na ważność niektórych party w Polsce. Wbrew obiegowej opinii Greya - nie zawsze na SillyVenture było więcej prac niż na Głuchołazach (proszę porównać dane w atariki za 2010 rok). I przypominam, że nie wszystkie prace są umieszczane na pouet.net.
Moje przemyślenia dotyczą wyłącznie atari 8-bitów. Na Głuchołazach chyba faktycznie tylko raz odbyło sie kompo na atari 16 bit - grafika (o ile pamiętam trzy prace, w tym jedna TDCa).
Grzybsoniada - tak, wiem, 13 prac w 2008 roku to tyle co nic. Ale, ale... SillyVenture 2004 tylko 16 prac. Brzmi lepiej niż 13. Spójrzmy na SV 2000 rok.Hmm, 3 prace. Porywająca ilość... Całkiem jak na Wapniaku, choć tam tylko gry były. Co ciekawe - 13 prac to dokładnie tyle, co na Głuchołazach 2006.
Teraz kolej na odniesienie się do kolejnego zarzutu. Zarzuca się dzieciom Rocky-iego, że wystawiają prace na Głuchołazach. Według mnie to powinna być zaleta - mamy nowe pokolenie, które coś robi na nasze (małe) Atari! Co więcej - proponuję zapoznać się z tymi pracami. Jak dla mnie są całkiem niezłe, za kilka lat latorośle (według nomenklatury niektórych: bachory) mogą się znaleźć w czołówce grafików scenowych. o ile się ich nie udupi poglądami, że "dzieci pana Y lub Z coś wystawiły, więc to wstyd na party". Według mnie - takie "zapędy" powinno się wspomagać. Przypominam, że na te prace głosowali wszyscy uczestnicy party (ilu by ich nie było), a głosując na obrazek nie wiadomo, czyj on jest.
Reasumując - porównując niektóre party do "spotkania przy piwie i ognisku/grillu" powinno się podjąć pewną refleksję, czy aby na pewno "tylko". Oczywiście - często jakośc nie idzie z ilością (zazwyczaj tak jest). Mam tylko nadzieję, że komercja nie zabije prawdziwego frendshipu i nadal będziemy mogli się spotkać kilka razy w roku - czego sbie i innym życzę w nowym roku.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv