no to Kroll opanował sytuację? super chłopak :)
260 ST, 520 ST, 1040 STFM, Mega ST4, STacy, ST Book, 520 STe, TT 030, Mega STe
Jaguar CD + Catbox, Lynx MKI i MKII
65XE ultimate, stereo, 800 XL + 1010 +1050
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Problem z Atari TT - dwie BOMBY (HEEEEEEEELP!)
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
no to Kroll opanował sytuację? super chłopak :)
A Mint będzie instalowany?
TAK jak tylko odpale TT -am przy 4 MB ramu ktoey dziala u Yerza nie ma sensu instalowania MinTa
Sikor napisał/a:Jezcze jedno - wszystkie SIMMY powinny być identyczne parametrami (w co drugim gnieździe) - tak samo jak w STE.
właśnie takiej informacji potrzebowałem ;)[...]
Nie napisałeś Pin jaka to karta, ale niekoniecznie to musi być co drugi slot. Może w Mighty Mic 16 tak (jeżeli ona ma 4 sloty tylko?), ale w MM32 (są conajmniej dwie wersje PCB) lub MM64 to już musisz popatrzeć na instrukcję i:
1. obsadzić poprawnie banki
2. ustawić poprawnie jumpery
[...]mam trochę krótkich SIMMów, i mam je na wierzchu. na pewno 8 i 16MB w parach i kilka nierozpoznanych....
Chętnie udostępnię do testów.
A nie sprzedałbyś gdyby się Yerzowi nie przydały? Mowa o 30-pinowych simmach? 8MB i 16MB chętnie kupię, lub w zamian oddam 4-MBajtowe. Napisz E-mail.
Hej
ta karta to Mighty MAc 32
kroll
TAK jak tylko odpale TT
To super, bo TT bez Minta to jak Atari8 bez Xbiosa.
1. No to simmy nie w co drugim gnieździe.
2. która wersja MM32 A czy B? Bo mają inny układ banków:
http://dev-docs.atariforge.org/html/search.php?find=_4
bartek: haha ;)
hej
zdecydowanie wersja A
Kroll
Marek:
No nie poszło z nią. Jak już napisał Kroll, jest taka idea, żeby on to sprawdził u siebie - dałem mu samą płytkę, a on wstawi swoje chipy, na 100% sprawne. Jeśli posieje iksami, to znaczy, że płytka. Jeżeli nie, to będę się uśmiechał do The Pinka po chipy (na zasadach barterowych, jak przewiduję).
Bartek030: jakieś dodatkowe systemy tam są, a ten jeden, który potrzebował RAM-u, to oczekuje. Jak sznycel na Izaaka.
Do postu #58
No to zdaje się że tam się nadają maks. 4MB. Mam takich trochę i chętnie bym wymienił na 8MB lub 16MB.
Uicr0Bee:
Jest to bez wątpienia to:
http://dev-docs.atariforge.org/files/Mighty-Mic_32A.pdf
Spędziłem nad tym chyba ze 20 minut.
Czyli teraz pytanie, jakie chipy i jak tam powkładać. Bo to dla mnie już gorzej teraz wygląda, niż Lego Technic.
Wiem, że po pijanemu nie takie rzeczy się tutaj składało, ale jednak kwestia jest dość poważna. ;)
Do postu #58
No to zdaje się że tam się nadają maks. 4MB. Mam takich trochę i chętnie bym wymienił na 8MB lub 16MB.
Poczekam, co The Pink powie. Czy ma takich 8 - i czy zamierza się wyzbyć.
Ja w sumie mam trochę krótkich SIMMów 8bitowych, ale powstaje pytanie, po czym rozpoznać, że to akurat "czwórki" lub "ósemki" lub cokolwiek???
Bo też mogę się wymienić, jak coś.
hej
to sprawdze jakie ja mam pamieci ale wydaje sie ze mam 16 X 4 MB ale w mojej karcie jest 64 MB czyli inne pamieci
kroll
Kroll, w swojej karcie pewnie masz te same pamięci - z tego co pamiętam masz MightyMic64. Możesz wyciągać i sprawdzać
hej,
sprawdzilem ja mam 14 kosci czyli chyba 2x8 i 12 x 4 MB
Kroll
hej,
moja karte jest po prostu dluzsza o 6 portow
Kroll
Wygląda na sieci, że z pionowo ustawionymi chipami są te duże (4MB i 16MB).
A te z niewieloma chipami "leżącymi" to te małe. Czyli te do 1 MB.
No ale to oczywiście może być mylące. Stąd moje pytanie, jak to można sprawdzić (i czy w ogóle).
Kroll, czy na pewno masz 14 a nie 16 simmów? Ja w MM64 mam 16 modułów 4MB, jak tu:
http://dev-docs.atariforge.org/files/Mighty-Mic_64.pdf
YERZMYEY, oczywiście można sprawdzić. Czy leżą pionowo czy poziomo, to niewiele znaczy.
Szukaj oznaczeń z kości np:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- … 4400A.html
1MB 4-bit, więc 2 kości dają 1MB czyli powyższe simmy to 1MB, trzecia kostka
http://www.datasheetarchive.com/dlmain/ … /11461.pdf
to 1MB 1-bit i to (niech mnie ktoś poprawi) pewnie parzystość
Podaj oznaczenia z simma z 8 kościami, bo na zdjęciu nie widać.
Ja mam simmy 4MB zarówno z 3 ('poziomymi) jak i 8 ('pionowymi') kostkami. I to w jednej karcie MM32, z tym że w jednym banku są jedne a w drugim drugie. W obrębie jednego banku wszystkie są jednakowe.
--
µicr0Bee
Nie jest tak, wszystko zależy jakie układy są zamontowane. Na Twoim pierwszym zdjęciu masz pamięć SIMM 4MB na układach KM41c4000, są to kości o organizacji 4MBx1bit, ja w STE mam identycznie wyglądającą pamięć ale na układach HM511000 o organizacji 1MBx1bit, cała pamięć ma więc 1MB.
Na drugim zdjęciu pokazałeś pamięć na układach z organizacją 1MBx4bit, czyli jeden taki układ "zastępuje" 4 układy o organizacji 1MBx1bit, jest więci ich mniej.
Jeżeli chcesz poznać pojemności swoich pamięci, podaj na jakich układach są zbudowane, a najlepiej wklej zdjęcie. Gorzej z pamięciami, na których nie ma standardowych układów tylko chipy zalane żywicą :(
Na rysunku masz pokazane pamięci 1MB w dwóch konfiguracjach o różnej organizacji:
Edit: Ups, uicr0Bee był szybszy :)
Potwierdzam, dziewiąty układ to bit parzystości, nie wiem czy wykorzystywany w TT (w STE nie).
Ja w swoim TT miałem problem z TT-RAMem w oryginalnym rozszerzeniu ATARI, które akceptuje simmy 4x1MB albo 4x4MB (konfigurowane zworką).
Otóż nie działały simmy 4MB o niewłaściwej organizacji (czyli te z 3 kostkami na pamięci), komputer się wieszał w losowych momentach i działy się cuda. Po zmianie na pamięci z 9 kostkami na każdej wszystko działa już bez zarzutu :)
spotkaliście się z simmami Nibble mode? W Profibuchu jest informacja że z takimi kościami TT Ram ma większą wydajność
W oczekiwaniu na test Krolla - czy ta karta rozszerzenia w ogóle działa, sprawdziłem, jakie mam SIMMy.
OK, jedziemy. Mam więc tak:
- SIMM na 9 kościach: OKI Japan M41256A, 7X3185122
- SIMM na 9 kościach: jedne to NEC Singapore 421000-70, 9139FEL11, inne to NEC Singapore 421000-70, 9139FEL08,
- SIMM na 9 kościach: jedne to TOSHIBA THM91000AL-70, inne podpisane są JAPAN 9343 TTC511000AJ-70
(Mam 3 takie SIMMy, Pinokio stwierdził, że jeden z nich może być walnięty).
- SIMM na 8 kościach: SIEMENS HYB 41256-12, 8944
- SIMM na 8 kościach: SIEMENS HYB 41256-12, 8939
Czy ktoś może stwierdzić, po ile mają RAM-u?
Dzięki wielkie i pozdrrrrr.
Pamięci 1 - 256KB
Pamięci 2 - 1MB
Pamięci 3 - 1MB
Pamięci 4 - 256KB
Pamięci 5 - 256KB
Szału nie ma :)
Wielkieś uczynił pustki w domu moim.
OK, fęks.
No to jeśli druga seria pójdzie tak samo, to zacznę polować na Allegro. Będzie proście, kurczę.
Ale tym czasem, jeżeli mógłbyś rzucić jeszcze okiem na tę końcówę (psią) -
- SIMM na 3 kościach: dwie to EAGLE 9402, EM4003NJ-7, jedna to EAGLE 9341, EM1024PNJ-7
- SIMM na 3 kościach: jedna to EAGLE 9403, EM4103NJ-7, druga to EAGLE 9343, EM4103NJ-7, ostatnia to EAGLE 9349, EM1024PNJ-7
- SIMM na 3 kościach: dwie to EAGLE 9401, EM103NJ-7, jedna to EAGLE 9349, EM1024PNJ-7
(tych mam dwie)
Sorry za problem i wielkie dzięki za pomoc!
Przytachałem właśnie TT, jakieś moduły i simmy. Jutro ,w czasie jak świat będzie radośnie witał nadejście Nowego Roku, ja będę mógł spokojnie poprzeglądać co mam i czy dam radę jakoś Wam pomóc, bo wygląda na to, że niechcący narobiłem Wam bezsensownej roboty :-(
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Problem z Atari TT - dwie BOMBY (HEEEEEEEELP!)
Wygenerowano w 0.036 sekund, wykonano 66 zapytań