Takie sobie wnioski wyciagnalem, nigdy nie chwalilem sie moimi zmianami w QMEG OS czy DOS II+.
Na LL jedank widzialem DOSa II+ i QMEGi z nieznanumi mi autorami dlatego wklejam tu czesc mojego komentarza do pewnego artykulu na tej stronie, kto chce, to znajdzie:
"To ja sie zapytam naszej "sceny" (z premedytacja to w czudze slowo wzialem!). Czy uczciwe jest podpisywanie sie pod QMEGiem (zapytam sie wprost: co tam zrobil "Gumi", ze dalo mu to prawo do usuniecia autora systemu - ja widze zmiane czcionki!) czy DOSem II+. Dlaczego akurat te przyklady? Otoz DOS II+ skonczyl sie na werzji 6.1, kolejne wersjie konczac na 6.4 zrobilem osobiscie - musialem wykroic ladny kawalek pamieci i sporo zoptymalizowac kod by zmiescic moje poprawki (dlatego tak lapidarne komunikaty sa - glownie teksty cialem) - jednak zostawilem inicjaly autora i nie wspomnialem nawet o sobie (inicjaly sa wlasnie, bo RAMu na zmiany brakowalo). To dzieki tym poprawkom DOS reaguje wlasnie na 3 literowe komendy (poprzednio nie sprawdzal np. istnienia spacji), nie pamietam co jeszcze poprawilem, ale wszystko mialo znaczenie dla pracy z programem i zajelo to okolo 500b kodu + to co zostalo po optymalizacji oryginalu.QMEG 3.4 - dokladnie to samo !!! - zmienilem sobie czcionke na SpeedScriptowa, poza tym od nowa napisalem procedury drukarki przez drugie PIA (oryginalne drukowaly graficznie robiac sobie bufor pod memtop), miejsce ktore zostalo wypelnilem jakimis brakujacymi procedurami - mie pamietam, bo lata minely. A pamietacie QMEGa obslugujacego Toms Turbo? Wiecie dlaczego ma numer 3.7 ? Dlatego, ze mialem takie widzimisie i pracowalem nad kolejnymi poprawkami do 3.4, a nie chcialem by mi sie numeracja mieszala. 3.7 ma usunieta czes procedur Happy, a w zamian siedza procedury do Top Drive (bo do tego systemu to robilem, a nie Toms jak niektorzy mysla), doszlo tez odpytanie stacji przed BOOT (co nie bylo trywialne, bo Top Drive nielatwo rozpoznac w ten sposob), no i literka T jako symbol Top Drive oczywiscie. W tym przypadku takze nie wspomnialem o mojej skromnej osobie i zostwawilem autora. I co widze na ostatnim LL ? Kupa QMEGow z najrozniejszymi autorami. Kto i za co dal wam do tego prawo - pytam????!!! "
Polecialem ostro, ale takie sa moje odczucia i wcale nie chodzi mi o to by pisano "QUMEG 3.4 by Pecus" zamiast by Gumi - naprawde mi nie zalezy i nie zalezalo, kiedy to robilem chodzilo mi tylko by ludzie mieli radoche, a teraz mi nie zalezy.
I jeszcze uprzedzajac pytania, moje przerobki natychmiast dostawali K.Stec i śp. Mariusz Geisler - i dostawali je za darmo by montowac jak najwygodniejsze wersje systemow innym. Tak wiec nie musicie sie juz pytac skad macie "moje" 8) wersje.