Sypie mi się HDD w Atari, potrzebuję coś co umożliwi mi sprawne przygotowanie kompotów na SV.
Potrzebny jest 2,5" dysk IDE (to stare, laptopowe), pojemność od 5GB, lub więcej. TANIO! ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » Kupię DYSK TWARDY ;)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sypie mi się HDD w Atari, potrzebuję coś co umożliwi mi sprawne przygotowanie kompotów na SV.
Potrzebny jest 2,5" dysk IDE (to stare, laptopowe), pojemność od 5GB, lub więcej. TANIO! ;)
dawaj adres Pin
oki, chwilkę potrzebuję żeby sprawdzić czy działa i wysyłam... nie będziesz na Retro w tym roku ?
Piter,
zapewne do czegoś takiego, ale wersji D ...
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=12672
AS: a to poszukam czegoś mniej pojemnego chyba.... :) a mam coś tam na stanie takiego.. :)
a jaka jest różnica między wersją C a wersją D?
może być 40GB.
Różnica jest taka, że IDE+ w wersji REV. D PCB działa poprawnie z Rapidusem, oraz z FDISK'iem FJC (4.5) a ten widzi przy okazji partycje SIDE2. Wspomniany fdisk dla REV. C jest bezużyteczny, bo o ile partycje można założyć tak spod systemu widoczna fizycznie jest co któraś tam. Nie ustaliłem przyczyn tego stanu rzeczy i wróciłem do fdisk by Draco. Ten jednak o ile w pełni funkcjonalny, to jednak umożliwia dostęp do max 15 partycji ... Fdisk FJC do 128 (z czego pamiętam), no i można sobie je "ponazywać". Finalnie chodzi o to, by wykorzystać dysk duży i mieć możliwość montowania partycji po 32MB pod Sparta DOS X, oraz można sobie na dysku obok partycji w formacie Atari zrobić FAT'a, który wprost widoczny pod Spartą stanowi niezłe medium do transferu danych z PC. Szybkie dość medium przy okazji ;)
EDIT:
Straciłem właśnie około połowę danych z dysku, uszkodzenie nośnika postępuje geometrycznie, jestem na około 30% kopiowania danych. Uprasza życzyć mi szczęścia ;)
EDIT:2
Na SV, jeśli w nocy będą leciały dema a coś nie odpali, to proszę nie krzyczeć ;). Ciężko jest odratować kilkadziesiąt tyś. plików w kilka dni ;)
Bardzo dziękuję Wam za odzew. Zależy mi generalnie na czasie (party się zbliża), oraz na w pełni działającym dysku. Prawdopodobnie ta ostatnia kwestia wyjdzie w "praniu". Jeśli nikt nie ma nic na przeciw, to wyślijcie obaj z Piterem i realnie sprawdzę, który z napędów jest w lepszej kondycji. Nie chcę problemów po prostu na kompotach.
Adres:
Iwaszko Krystian
30-618 Kraków, ul. Tuchowska 17
Bardzo dziękuję za pomoc!
(na party oddam wam choć za przesyłkę, siądziemy i napijemy się spokojnie browara ;) )
(na party oddam wam choć za przesyłkę, siądziemy i napijemy się spokojnie browara )
taaa jasne , znowu bedziesz latal jak kot z pecherzem .... :D :D :D
oki Pin, ja dzis wysyłam w takim razie swoj
@drygol: po browarze to normalne, pęcherz ma swoje prawa :)
@drygol: po browarze to normalne, pęcherz ma swoje prawa :)
Haha , Jak na to wpadles Sherlocku ? :D
Wiek robi swoje...u nas wszystkich... :)
HRW ;) - Dojszło. Miał chyba nielajtową przeprawę, ale jak na razie wychodzi że jest całkiem sprawny. W środku znalazłem Fujitsu. Dzięki wielkie!
Drygol - na razie w fazie zamysłu, tymczasem parsuje skarpety ;)
Pin: dysk pracował 3 lata w laptopie (Dell D400) gdzieś w UK/IE. Kupiłem lapka, wymieniłem na 80GB a ten trafił do obudowy w której dostałeś. Po paru miesiącach trafił na półkę gdzie przeleżał parę lat.
Przed dostawą dostał "dd if=/dev/urandom of=/dev/sde bs=4M" by nie zostały jakieś rzeczy z poprzednich użytkowań.
Miłego używania.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » Kupię DYSK TWARDY ;)
Wygenerowano w 0.034 sekund, wykonano 42 zapytań