@mono: Nie miałem okazji tego sprawdzić, bo walczyłem z innymi rzeczami, a to śliska materia i wymaga skupienia, ale jest taki rejestr 6502 Control Register ($ff0084), którym można programowo zdjąć stałe zatrzymanie 6502 rozszerzając zatrzymanie "anticowe" na dostępy Rapidusa do pamięci atari (czyli, że priorytety dostępu do pamięci to Antic > Rapidus > 6502). Dodatkowo można wprowadzić 6502 w stan reset, co może być konieczne, bo z tego co się orientuję NMOS nie utrzyma stanu rejestrów zbyt długo. W atari podobno maksymalne zatrzymanie cpu na całą linię zbliża się do granicy utrzymania stanu. Ostatni zdefiniowany bit potrafi zatrzymać linią RDY (tak jak WSYNC).
Praca współbieżna obu procesorów rozpala wyobraźnię, ale jak wspomniałem jest ryzykowna, bo 6502 nie ma atomowych instrukcji RMW i zaimplementowanie na nim stabilnych mechanizmów synchronizacji może nie być możliwe. Programując taki system trzeba byłoby bardzo uważać, żeby nie zagłodzić 6502 (nmos), bo wystarczy dłuższa pętla dostępu rapidusa do atari, żeby 6502 nie miał żadnego cyklu przez dłuższy czas i stracił pamięć. To tylko teoria bo w sumie nie jestem pewien na 100% jak to jest z tym stanem 6502 i trzeba byłoby to po prostu sprawdzić.