Ostatnio razem ze stacją 1050 otrzymałem też Atari 800XL, sprawdziłem testem ze strony:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atari_BASIC
I wychodzi na to, że mam Basic rev. C czyli Atari 800XLF:
Tudaj zdjęcie nalepki:
Napewno nie jest przekładana płyta, bo sprzedawca to 100% typowy gość typu "znalazłem rupiecia w szafie" patrzył na mnie z politowaniem i nawet dodał, że on by nie przyjechał pociągiem z innego miasta po taki stary komputer.
Mam pytanie do znawców czy mam być zadowolony czy nie z tego powodu, że wpadło 800XFL a nie 800XL?
jedynymentos napisał/a:zczytaj sobie co tam potrzebujesz, ten górny "Fryderyk" 1 odstęp 394 i taka ciekawostka by sprity się nie rozjeżdżały na szerokość czy pociski wykrywały kolizję za radą jakiegoś gościa wlutowałem diodę shortkiego na włączniku by obniżyć napięcie z 5,28 na jakieś 4,85V i GTIA nie głupiało
Hmm przetestowałem w grach Dropzone i Moon Patrol i nie zauważyłem żadnych różnic w działaniu w porównaniu z Atari 65XE. Powiedz w jakiej grze polecasz przetestować to rozjeżdżanie i kolizje aby być pewnym czy problem występuje. Generalnie sprawdziłem moje oba zasilacze od 65XE i 800XL dają 5,15V ale mam zasilacz do tabletu (5V, 2A) mający na wyjściu 4,85V. Czy w takim razie powinieniem jego użyć (po przelutowaniu wtyczki) zamiast oryginalnego Atari?
Sprzęt Atari: 65XE (BOX), 800XL, 1050, XC12 (BOX)