51

As: da się oczywiście, bez najmniejszego problemu, zero problemu a jeszcze wejdzie CTPCI z Radeonem... ale to wkrótce ... tzn może dłuższej "wkrótce" ponieważ moje CT60 leży u Czuby - już działające - ale cisza jest z płytami falconowymi więc czekamy dalej...

a propos: nie ma nikt Supervidela na sprzedaż ? haha - żart ;)

Falcon CT60, CTPCI z Radeon 9250, Ethernat
260 ST, 520 ST, 1040 STFM, Mega ST4, STacy, ST Book, 520 STe, TT 030, Mega STe
Jaguar CD + Catbox, Lynx MKI i MKII
65XE ultimate, stereo, 800 XL + 1010 +1050

52

piter napisał/a:

nie no Cyprian oczywiście że tak, że to nowocześniejsza architektura ale co by szkodziło zostawić rozdzielczość TT high - pewnie i tak trzeba by używać monitorów z TT ale jednak fajnie byłoby ... szybszy komputer z tą samą rozdzielczością a tak słabo do DTP się nadawał - acceleratory typu BlowUp robiły wyższe rozdzielczości ale komfort (szybkość) pracy spadała drastycznie. A tak robisz grafikę w mono (kolorowe bitmapy też) a póżniej kończysz pracę już na mniejszej rozdzielczości w kolorze, na zwykłym monitorze.

Ale wyobraź sobie obudowa po prostu od TT lub Mega ST z jedynie zmodyfikowanym miejscem na napęd CD (IDE lub SCSI - to drugie to oczywiście przy drobnej przeróbce na płycie w scsi jak w MKX). O tym mogli pomyśleć - C-Lab pomyślał kilka (2 lata??) lat później ...

nie no, nie ukrywam że w momencie wydania Falcona żałowałem że jest on w wersji 'home' zamiast 'pro'.
Dopiero w XXI wieku zrozumiałem, że nie było to możliwe, utrzymując tą samą cenę. To samo z Commodore, nie byli w stanie wydać naprawdę nowego 32bitowca w cenie A1200.

Przykładowo, TT High wymaga PixelClock 95MHz, Videl w Falconie ma 25 i 32MHz (A1200 ma 28MHz), sprawdziłem że da się go przetaktować na 66MHz. No ale to nadal dużo poniżej 95MHz.

Technologicznie obie firmy nie miały takich możliwości by pogodzić cenę z oczekiwaniami. Tak więc obie poszły na kompromis, jedna użyła architekturę A500, druga szynę danych 16bit.

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

53

Cyprian napisał/a:

Technologicznie obie firmy nie miały takich możliwości by pogodzić cenę z oczekiwaniami. Tak więc obie poszły na kompromis, jedna użyła architekturę A500, druga szynę danych 16bit.

Kości AGA były gotowe na początku 1991. Tylko menadżmenty Commodore zadecydowały o kiszeniu ich przez prawie dwa lata. W zamian za to wypuszczali różne nieudane rzeczy typu A500+, A600.
Amiga 1200 wrzucona na rynek półtora roku wcześniej byłaby całkiem udanym komputerem.
Który miałby całkiem sensowne możliwości z całkiem sensowną ceną.
A tak to cóż. Amiga 1200 to było dziadostwo jakich mało.

54

piter napisał/a:

a propos: nie ma nikt Supervidela na sprzedaż ? haha - żart ;)

Ja też chętnie kupię!
Willy nie zrobisz jeszcze i nowych videli ..?

55

ASie, wrzucaj demka i gierki na Pigwę. A transferem się nie zrażaj, bo serwer ma czasami gorsze dni. :P Aha, jak coś, to wrzucaj upchnięte w RAR-a, 7z albo ZIP-a; nie ma problemu z wypakowaniem przez basha. :)

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

56

... 10 lat później.

partycje w falconie przy 2 dyskach dalej znikają czy jakiś progres się pojawił ?
co polecacie jako 2 dyski pod falcone ide (2x CF adapter , czy może coś ciekawszego?)

57 Ostatnio edytowany przez Kroll (2025-03-30 21:03:33)

To prawda chcac korzystac z dwoch fizycznych dysków IDE to napotkalem te problemy było to ze 20 lat temu jak nie wcześniej :), jeśli juz chcesz podlaczać to jedyne sensowne rozwiazanie ktore swego czasu uzywalem to przejsciowka IDE2CF (na dwie kart CF) jest tam zworka gdzie sobie ustawiasz ktora  karta ma byc Master a ktora Slave. Od razu jednak przestrzegam, że nie wszystkie karty chca CF ze soba współpracować.

Z tego tez powodu całkowicie z tego zrezygnowałem i uzywam jednej kart SD/CF albo fizycznego 2.5 calowego dysku HDD na IDE wewnetrznym.

Rozumiem ze chcesz np druga kartę uzywac do przenoszenia danych z PC ?

Jesli chcesz przenosic dane z PC to jest kilka o wiele lepszych rozwiazań, albo NetusBEE, albo podlaczasz dysk SCSI ewentualnie  wspolczesne zamienniki np.  ZuluSCSI, BlueSCSi i itp

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE

58

właściwie odkąd hddriver obsługuje GPT to bardziej myślałem o partycji rozruchowej  TOS jako master na IDE, a dysk właściwy jako slave i z byteswapem.  Takie rozwiązanie  daje nam możliwoaś bótowania z urządzenie maste oraz dostęp do wszytkich  partycji w urządzeniu slave pod PC.

Krol, wielki dzięki za infortmacje,z ciekawości próbowałeś  ( albo ktoś może próbował) uruchomić w falconie dwa adaptery sd2ide na jedej taśmie ?
wiem że stare PC nie obsłużą takiej konfiguracji, ale czytałem że falcon inaczej "widzi" master i slave.
To trochę smutne ale falcon ostatecznie może bootować z flopa aby zachować opcję montowania w PC.

59

Tak wiem ale nie uzywam GPT, ja uzywam Hddrivera od 30 lat, tak stawialem sobie wszystko na fizycznym 2.5 dysku HDD potem 3,5 cala teraz uzywam na moim głównym Falconie adaptera IDE2SD, nie próbowalem takze uzywac dwóch adapterów SD.
Po prostu wszystko mam na partycjach TOSowych, a do przerzucania pojedynczych plików wystarczy mi siec i NetusBEE i zewnetrzne SCSI :)

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE