Witam,
Nie orientuje sie ktos z Was, czy istnieja jakie zastepniki ukladow z sio2ide? (chodzi mi wlasciwie tylko o atmela i usb)
--
Pozdro,
Azbest
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Sio2Ide - zastepniki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Nie orientuje sie ktos z Was, czy istnieja jakie zastepniki ukladow z sio2ide? (chodzi mi wlasciwie tylko o atmela i usb)
--
Pozdro,
Azbest
USB montować nie musisz - mozna zrobić sio2ide bez usb a samego Atmelka to raczej nie zastąpisz bo i po co.....
Po pierwsze: cholernie milo Cie widziec, Pigula! :^)
A co do reszty: USB chcialbym, jak robic to na maksa. A atmela... hm... szukam zastepnika bo a noz widelec trafi sie cos taniej. A poza tym - dla wlasnej satysfakcji ze wyszukalem cos innego... (wiem, nieco to glupie, ale coz... :)
O ile wiem to Atmel w SIO2IDE to AVR Atmega161 (niech mnie kto poprawi jak się mylę odnośnie numeru układu). Niestety AVRy produkuje tylko atmel :). Gdyby był to Atmelek zgodny z MCS51 (AT89XXXXX) to problema by nie było, MCSów jest na kila :)
(AVR nie są zgodne z MCS51)
W sio2ide 4.2 jest ATmega32-16PI (ATmega323-8PI). Jesli macie ABSOLUTNA pewnosc ze nikt inny czegos takiego nie robi to renta... Lekka zalamka - nie lubie masowki :)
A co z tym USB? (National USBN9603) - sa jakies zamienniki?
Widzę że co do nazwy to się nie pomyliłem ale numer nie ten :). Niestety Azbest AVRy (ATMega,ATTiny i AT90XXXX) produkuje tylko Atmel. Jest to ich patent i na razie nikomu nie kwapią się go udostępnić (a szkoda, wystarczy popatrzeć na procki zgodne z 8051 - ilu jest producentów różnych odmian tego proca z PSoCami włącznie).
Możesz go zastąpić jedynie innym ATMega :)
Niee.... No to renta na calej linii... :^(
A co z USB? Moze chociaz ten?
Na temat USB to wiem tyle co ty :(
Aha... :^)
Z ciekawosci: nie daloby sie zrobic sio2ide na czyms innym niz atmega (z ogolnie dostepnych scalakow) - pytanie czysto teoretyczne.
Czysto teoretyczne ??? Jakby szło zrobić na zwykłym 8051 to by cie taniej wyszło :)
Ewentulanie zamówić bezpłatne próbki przyspieszonych wersji 51 u Maxim'a (same proce są Dallasa, ale teraz Maxim nimi rządzi), napisać soft i odpalić :)
Może byc ?
Aha... :^)
Z ciekawosci: nie daloby sie zrobic sio2ide na czyms innym niz atmega (z ogolnie dostepnych scalakow) - pytanie czysto teoretyczne.
Dać by się na pewno dało - ale Azbest tak jak mówiłem chodzi o koszty wątpie aby udało sie zrobić to taniej...
ps. Mam już 1/3 fajnego artka o budowie sio2ide 4.2 wraz ze zdjęciami obrazującymi poszczególne etapy składania zabaweczki... niestety mam mało czasu -tylko 3/2 wolnego dnia tygodniowo wiec bardzo powoli idzie mi dalsze składanie i dopisywanie...
Pigula, licze na Ciebie - chce full dokumentacje jak dla debila :)
no problem jutro cyfróweczką zaczynam robić poprawną dokładną dokumentację bo za sprawą Nosty'ego udało mi się uruchomić sio2ide 4.2.
Zaprzęgnę Zine do roboty i postaram się razem z nią napisać porządny artykuł na ten temat!
konkretnie!
kaman
:)
Jesli można to piszę się na pierwsze czytanie tego artykułu o SIO2IDE przed opublikowaniem.
Marek M
no problem jutro cyfróweczką zaczynam robić poprawną dokładną dokumentację bo za sprawą Nosty'ego udało mi się uruchomić sio2ide 4.2.
Zaprzęgnę Zine do roboty i postaram się razem z nią napisać porządny artykuł na ten temat!
jeeeeeezzuuuuuu...czekam na ten artykul jak na zaliczenie z mechany na 3 roku... lol
W sio2ide 4.2 jest ATmega32-16PI (ATmega323-8PI). Jesli macie ABSOLUTNA pewnosc ze nikt inny czegos takiego nie robi to renta... Lekka zalamka - nie lubie masowki :)
A co z tym USB? (National USBN9603) - sa jakies zamienniki?
Azbest: ja tego nie rozumiem. Ręce mi opadły jak to przeczytałem, po co na siłe zastępować dobrego procka? Pozatym Atmele są już bardzo tanie.
na 101% zamiennika usb też nie ma.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Sio2Ide - zastepniki
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 64 zapytań