226

a masz problemy z Beep'em All 5 for xBIOS ?

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

227 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-02 10:41:20)

@xxl: no to dzieła :)

Do puli nagród lądują kolejne gadżety - dwa tytuły na konsolę ATARI JAGUAR CD ufundowane przez ORION'a (Francja):

http://www.sillyventure.eu/pics/orion.jpg

Silly Venture - breaking the ATARI scene since 2000 ! :)

228

...i płytki, które odebrałem wczoraj - polski projekt muzyczny Sundial Aeon (www.sundial-aeon.pl) obracający się w klimatach ambient-trance/chill-out. Powędrują jako część nagród w konkursach muzycznych na SV2k14:

http://www.sillyventure.eu/pics/sundialaeon.jpg

Koleżanki i koledzy ! DO BOJU !!!

229

Ochotnicze Hufce Programowania zobowiazuja sie w czynie spolecznym, na przekor wrogim elementom reakcji, podniesc norme o 200%!

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

230

byłeś/jesteś w OHP? http://atariki.krap.pl/index.php/OHP    o kuźwa, nie wiedziałem... szacun!

gep/lamers^dial

231 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-02 19:29:13)

Właśnie wrzuciłem klip z demka na Atari 2600, które wygrało ostatnie Silly Venture 2k13 (live):

http://www.youtube.com/watch?v=yb-bvI5e … e=youtu.be

Reakcje (zwłaszcza pod koniec) mówią same za siebie :)

Po compo na tą platformę pojawiły się głosy, że jest to "NUMEN" na Atari 2600 :) I chyba trudno się z tym nie zgodzić? :)

LONG LIVE VCS !

232

Kolega Willy ufundował natomiast SkunkBoarda do konsoli ATARI JAGUAR z numerem seryjnym 6502 :)

Wieczór / Lamers zadał sobie trud przetłumaczenia opisu tego "urządzenia" na język polski, za co bardzo dziękuję:

SkunkBoard jest narzędziem, które pozwala testować swoje gry na konsoli Jaguar ładując je przez port USB na pamięci flash urządzenia. Pozwala programistom i nie-programistom zarówno odkrywać świat niezależnych gier wydanych przez innych, dem, a także grać w specjalne wersje których nie można by bez niego uruchomić na prawdziwej konsoli !

http://www.sillyventure.eu/pics/skunk.jpg

233

Od siebie dodam, że urządzenie jest rewelacyjne, można przeładować 2 standardowe carty, które wybiera się padem przy starcie, lub jeden powiększony, a jakość wykonania i opakowania powala na kolana - naprawdę warto to mieć.

Co do tłumaczenia, to przepraszam za ew. byki ;) Na podstawie opisu ze strony GOAT Store - projektantów urządzenia :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

234 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-02 20:55:07)

Oczywiście zwracam się nieśmiało z prośbą o dalsze wsparcie imprezy Silly Venture 2k14 od strony nagród. Prac szykowanych jest bardzo wiele na wszystkie platformy Atari i fajnie byłoby podziękować autorom za ich trud (nawet symbolicznie).

235

gepard napisał/a:

byłeś/jesteś w OHP? http://atariki.krap.pl/index.php/OHP    o kuźwa, nie wiedziałem... szacun!

Nie bylem, skad ta nadinterpretacja?

"Was powinny uzbrojone służby wyciągać z domów do punktów szczepień, a potem zamykać do pi* za rozpowszechnianie zagrożenia epidemicznego" - Epi 2021
"Powinno się pałować tylko tych co tego nie rozumieją. No i nie szmatki i nie chirurgiczne tylko min FFP3, to by miało jakiś sens. U mnie we firmie, to jak przychodzi bezmaskowiec, to stoi w deszczu przed firmą" - Pin 2021

236

Kolega Bart przekazał na nagrody książki o ASM68k - poniżej znajdują się skany okładek (3 to publikacje angielskie oryginalne + 1 polskie szemrane wydanie giełdowe jako bonus ;-) ).

http://www.sillyventure.eu/pics/books.jpg

237

syscall napisał/a:
gepard napisał/a:

Nie bylem, skad ta nadinterpretacja?

raczej żart sytuacyjny

gep/lamers^dial

238

Czas na kolejną nagrodę - tym razem ufundowaną przez Swe / YesCrew (Słowenia) - śliczny LYNX II + gra "Shangai" ! Do chwili obecnej nie podjąłem decyzji w jakiej kategorii ona wyląduje - propozycje proszę wysyłać do mnie na mail'a (kontakt w dziale "konkursy" na oficjalnej stronie eventu SV2k14):

http://www.sillyventure.eu/pics/lynxprize.jpg

239

Właśnie ukazał się artek o nadchodzącym Silly Venture 2k14 na portalu SCENIAL.PL

240

Serwis AtariOnline ufundował nagrodę w postaci rozszerzenia Ultimate 1MB do małego Atari !

http://www.sillyventure.eu/pics/ultimate.jpg

Serdecznie dziękuję w imieniu osób biorących udział w konkursach, jak też swoim własnym.

241

Takie luźne pytanie - czy kompoty znowu będą trwały do piątej rano i będą na nich przedstawiane c*** gry sprzed 30 lat?

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

242

@epi: co do pierwszej części pytania to sądząc po ilości zapowiadanych prac istnieje takie "zagrożenie" :) być może uda się tym razem podzielić compo na 2 dni, ale nic obiecać nie mogę :) co do drugiej części pytania - wspomniane gry były dostarczone  na dyskietkach podczas party. czy to się powtórzy? nie wiem.

243 Ostatnio edytowany przez epi (2014-09-18 16:09:46)

Bardzo uprzejmie, choć stanowczo, sugeruję jednakowoż przedsięwzięcie zdecydowanych działań, mających na celu wyeliminowanie wspomnianego zagrożenia. Rozłożenie kompo na 2 dni byłoby również wyrazem szacunku do gości, którzy opłacają wejściówkę, do ich samopoczucia oraz zdrowia fizycznego i psychicznego (mówię całkiem poważnie, zero ironii).
Zwykle na kompo stosowane bywa przynajmniej kryterium przygotowania pracy specjalnie na to party (wystawianie na raz kilku niedokończonych produkcji przygotowywanych dawno temu w celach komercyjnych powinno być natychmiast dyskwalifikowane i karane co najmniej dożywotnim banem na wszystkie kompo na wszystkich party na wszystkich scenach na wszystkich kontynentach), a w przypadku dużej ilości prac jakaś wstępna selekcja (można ją zrobić w sposób przyjazny autorom, tzn. dyskretnie przekazać informację, że praca, która selekcji nie przejdzie, nigdzie nie wycieknie i będą mogli ją pokazać przy innej okazji). Pomóc może również ścisłe przestrzeganie dedlajnów (chyba że prac będzie za mało, ale to nam nie grozi). Po zeszłorocznych kompotach został niesmak i ból głowy. Jak mówi stare ludowe powiedzenie: lepiej mniej, a lepiej.
Ale to takie tylko moje luźne przemyślenia, oczywiście SV to Twoje dziecko i zrobisz z nim co zechcesz. Po prostu chciałbym, żeby było dobrze, i myślę, że w tym nasze intencje są zbieżne. :)
Pozdrawiam bardzo serdecznie i nie mogę się doczekać spotkania na party!

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

244 Ostatnio edytowany przez wieczor (2014-09-18 16:17:56)

grey/msb napisał/a:

być może uda się tym razem podzielić compo na 2 dni

Heheh... Do 3 razy sztuka :) Nadzieja zawsze umiera ostatnia :)

Edit: oczywiscie głowna (poza niespodziewanymi awariami) przyczyna opoznienia kompotow a co za tym idzie niemoznosci rozlozenia na dni, jest przyjmowanie prac po terminie. Ja wiem, ze jestesmy tolerancyjni i nie zmieniałbym tej zasady, ale jedynie uscislił ja w nastepujacy sposob: prace w ostatnie chwili - OK, ale nie powoduje to opoznienia compo. Tzn. jesli dostarczysz prace na compo przed jego zakonczeniem, mozna sprobowac ja wlaczyc. Zdecydowanie uciac natomiast prosby przesuniecia o kilka godzin.

Dzieki temu pozostaniemi liberalni w tym wzgledzie, a jednoczesnie organizacyjnie spojni ;)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

245 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-18 17:18:47)

@epi: target rozłożenia compo wydaje się najbardziej racjonalnym rozwiązaniem, ALE... no właśnie, zawsze jest to ale. plany swoje, życie swoje. impreza trwa 3 dni, a program cholernie napięty. mało tego - spora grupa przyjedzie w piątek wieczorem. a trzeba jeszcze upchnąć niektóre punkty programu (w tym koncert, wizyta gości - Sławek Łosowski, Liroy). oczywiście wrota będą otwarte już od czwartku, ale to jest dzień nieoficjalny. pomyślimy. co do selekcji tych gier - pewnie masz rację, zostaliśmy zaskoczeni dostarczeniem tych gier na party-place. myślę że to był jednorazowy strzał. jedyne z czym się nie zgodzę to że były one *ujow* :) w moim odczuciu były całkiem fajne :D ale Wiesz, ja lubię fetysze... gołe d*py, piwo i Atari :D (zresztą widać, że nie tylko ja - produkcja JAC!'a z SV2k12 - ( http://www.pouet.net/prod.php?which=60826 )

Postaram się w najbliższym czasie sporządzić wstępny harmonogram imprezy. I zobaczymy czy to ma szansę się udać :) Ok? :)

Wydaje mi się że propozycja którą rzucił Wieczór jakiś czas temu żeby compo odbywało się platformami, a nie kategoriami jest strzałem w dziesiątkę. Czyli jak mamy np. GFX i MSX compo to prezentujemy je na jednej platformie, później na kolejnej te same kategorie itd. Aby zaoszczędzić czas przy przełączaniu itd. Celowo nie wymieniłem np. demo compo bo jeśli jakimś cudem uda nam się podzielić konkursy na dwa dni, to w pierwszy poleciałaby grafika, muzyka i np. gry.

Dziękuję za wszystkie cenne uwagi, które pomogą nam usprawnić prezentację prac na compo.

246 Ostatnio edytowany przez epi (2014-09-18 18:41:28)

O piątej rano, po wielu godzinach siedzenia w zatłoczonej sali, nawet najlepsze dema byłyby c***. Party demoscenowe jest głównie po to, żeby oglądać nowe rzeczy scenowe, więc (moim zdaniem) należy umożliwić robienie tego w czasie normalnej aktywności ludzkiego organizmu. Pozostałe atrakcje (szampan, dziewczyny, limuzyny) też są fajne, ale (moim zdaniem) jest to coś dodatkowego i nie trzeba po to jeździć na demoparty. Dlatego mogę zapłacić nawet 2x więcej za wejściówkę, jeśli kompo zostanie zorganizowane w taki sposób, że będzie można obejrzeć wszystkie prace bez zarywania nocy i siedzenia 8 godzin bez przerwy.
Część ludzi wyjeżdża w niedzielę rano, więc jeśli kompo będzie tak jak ostatnio, to też go nie zobaczą.
No i jak już będzie harmonogram, to niech będzie realizowany. Może być obsuwa godzinna, nawet dwie, jak jest problem techniczny. Ale przesuwanie kompo o dobę to sadyzm.

247 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-18 18:53:15)

@epi: dziewczyny są od 3 do 5 minut :) nie zabierają zbyt dużo czasu :) limuzyna wiezie ludzi na koncert, bo jakoś trzeba się tam dostać :) szampan, dema i muzyka chipowa odbywa się podczas podróży tym pojazdem :) chyba że robimy, że każdy wybierze się do klubu oddalonego o ileś tam km na własną rękę - wtedy czas na pewno się skróci i compo zrobimy w niedzielę :)

Także te rzeczy w żaden sposób nie opóźniają compo, a wspomniane przeze mnie główne części programu w jednym z postów powyżej. Uwierz mi, że tu nie chodzi o "sadyzm", żadne z opóźnień nie było zamierzone. Awaria dystrybutora, problemy z prądem i inne niespodziewane okoliczności też się do tego przyczyniają. Realizuję taką a nie inną wizję eventu, co przynosi skutek chociażby w postaci wysypu prac. Ale spokojnie, coś wymyślimy :)

248 Ostatnio edytowany przez Dracon (2014-09-18 19:10:00)

epij napisał/a:

O piątej rano, po wielu godzinach siedzenia w zatłoczonej sali, nawet najlepsze dema byłyby *ujow*. Party demoscenowe jest głównie po to, żeby oglądać nowe rzeczy scenowe, więc (moim zdaniem) należy umożliwić robienie tego w czasie normalnej aktywności ludzkiego organizmu.

Święte słowa, bezwzględnie popieram! Party to ma być przyjemność a nie mordęga dla uczestników...
Regularne obsuwy w terminarzu to może być jednym z powodów (nieumyślnego) zniechęcania ludzi do udziału w party.... Pamiętam jak na jednym SV w ogóle olałem głosowanie a na innym oddałem niekompletne votki przed wyjściem. :|
Co do hummera to jakoś nigdy nie udało mi się na niego załapać. Na ostatnim SV dziwnie to było rozegrane, zero zapowiedzi, część ludzi się czaiła bo wyczuła ten moment, innym została wyprawa we własnym zakresie.
WTF?!

Do tego piwo się za szybko skończyło ale to pewnie wina amigowców z tyłu sali i mocarzy typu Azzzbest czy Kroll. ;P

249 Ostatnio edytowany przez gepard (2014-09-18 19:10:24)

Michał a Ty nie miałeś hummera całkiem niedawno? ;) :P

anyway, grupa Sofa-Watchers coraz liczniejsza ;) Tak na marginesie do tego to zmierza, bo zauważyć można jak  obciążone są łącza np. podczas Revision, gdy część ludzi ogląda compoty w swoich domach w wersji online.

Myślę że poukładanie kompotów platformami to jeden z elementów które przyczynią się do uniknięcia delayu. Drugi to podział compo na dwa dni, według wskazówek z poprzednich postów. Trzeci element to ukończenie prac przed party, bo sami byliśmy winni obsuwy w zeszłym roku.

Azbest zdążył wypić tyle co każdy statystyczny partyzant - game over zaliczył po wódce smakowej i innych cudach.

gep/lamers^dial

250 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2014-09-18 19:27:21)

@dracon: czy ktokolwiek udał się na koncert we własnym zakresie? jedna osoba chociaż? poważnie pytam? hummer miał kilka kursów, za każdym razem jeździłem nim i biegłem na główną salę zapytać, czy ktoś chce jeszcze jechać. upewniłem się że nie i tyle w tym temacie. obiecuję że tym razem godzina takiego wyjazdu będzie odpowiednio wcześniej podana do wiadomości, ok?

I co do piwa, że "za szybko się skończyło"... Z tego co pamiętam to skończyło się w ostatnią noc, przed lub podczas compo. Może to i lepiej?

Inni mówią, że nie powinno być go wcale, jeszcze inni że mniej, inni wprowadzili by kupony na 8 szt., grubsze kubki, a najlepiej puszki itd, itd. :) Później będzie piana na 3 lub 2 palce, zwolennicy Żubra, Tyskiego itd.

Naprawdę, są momenty, kiedy najchętniej zamieniłbym się miejscami. Albo najlepiej odpoczął.