mono napisał/a:Pięknie!
1. Można prosić o jakąś specyfikację?
2. Jak to się zachowuje na szynie (czy rejestry są tylko W, czy są też R a jeśli nie to jak się zachowują)?
3. Czy można to jakoś wykryć?
4. Czy jest 8580R5 czy przewidziane są inne układy (ja wiem, że napięcia i takie tam)?
5. Czy przewidziana jest wersja z 2 (3?) SIDami?
6. Jaką częstotliwością jest taktowany SID?
Wbudowałbym support do mojego playerka...
Edit: Pytania.
Teraz tak na szybkiego odpowiem a dokładne opisy pojawią się dosyć szybko na mojej www, po kolei:
1. Specyfikacja :) to SID standard więc wszystko co dla komody jest i tutaj
2. Rejestry są wyłącznie do zapisu co jest związane z tym, że niesłychanie trudno wykonać logice skok "w przyszłość" a dlaczego tak jest? Gdy układ nie jest połączony z systemem bezpośrednio wtedy zapis da się wykonać bez problemu ponieważ najpierw Atari wpisuje dane do rejestrów bufora wejściowego (z perspektywy SID) a w drugim kroku sprzęg wpisuje dane do SIDa i to działa (będzie to widać na schemacie) Gdy jednak chcemy odczytać dane - jeden cykl odczytu nie wystarczy ponieważ to dopiero wpisze dane do rejestrów bufora wyjściowego - DOPIERO PO WYKONANIU DRUGIEGO CYKLU uda się odczytać dane z bufora dla Atari - to poważnie komplikuje zarówno układ jak i software i ze względu na nikłe korzyści z tym związane odczyt rejestrów SIDa nie jest możliwy. Przy zastosowaniu mikroprocesora jest to możliwe - jednakże mikroprocesor musiałby wykonywać ciągły polling rejestrów SID aby nie zostać zaskoczonym przez "niespodziwany odczyt" hehe). Podsumowując - WRITE tak, READ nie.
3. W obecnej postaci nie. Można oczywiście dodać pod wybranym adresem jeden rejestr do odczytu z konkretną wartością identyfikującą układ. Nie planowałem tego ale to żaden problem. Kwestia adresu i danej, która ma tam być (jako dana typu ROM)
4. Są pewne różnice odnośnie 6581 i 8580 - jedna to napięcie zasilania analog - 6581 - 12V, 8580 - 9V - co oczywiście zależy jak się zbuduje zasilacz, przetwornicę - to można zrobić stosunkowo łatwo, czyli zworką. Druga różnica to kondensatory filtrów - 6581 ma 2x 470 pF a 8580 ma 2x 22nF - myślę, że też ewentualnie mogłoby to być na zworkach ale się zastanawiam czy jest sens. Najlepiej zrobić pod konkretny układ. Wyboru zbyt dużego nie ma :)
5. Nie ma żadnego problemu z większą ilością SIDów poza miejscem w IO komputera. Układ wystarczy powielać w zależności od potrzeb - logika sprzęgu w sporej części nie może być wspólna niestety. Będzie schemat wszystko się wyjaśni.
6. Taktowanie SID jest identyczne jak w C64 PAL ponieważ zastosowałem oryginalny kwarc 17.73447 MHZ oraz układ 8701 i po podzieleniu DOT CLOCK 7.88 MHz przez 8 jest 985 Khz z możliwością delikatnej regulacji trymerem.
Chciałem zbudować układ przy pomocy takich scalaków jakie były stosowane w dawnych czasach :) Lubię oldskul...
Oczywiście można i da się wrzucić logikę w jakiś ukłąd CPLD tak jak w SLightSID. Zostawię to jakiemuś ochotnikowi - ja zajmę się być może kolejnym atarynkowym projektem. Chociaż nie przesądzam - chcę poćwiczyć CPLD - mam garść ispLSI LATTICE i może tam wrzucę interfejs?
Od strony Atari ten sprzęg będzie widoczny dokładnie tak jak SightSID więc wszystko co będzie dla SlightSIDa zadziała i tutaj.
To było na razie tyle
pozdrawiam
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
http://atari.myftp.org Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboardhttps://reversing.pl SSL enabled site